کبدچرب چیست؟
رسوب چربی در بافت کبد که منجر به کاهش عملکرد کبد و هپاتومگالی می شود، کبد چرب نامیده می شود. کبد چرب بیش از 5% وزن کبد دارای بافت چربی،عمدتا تری گلیسرید است.
کبد چرب غیر الکلی
علت ایجاد کبد چرب غیر الکلی میتواند مصرف دارو ها ، اختلالات متابولیک مادرزادی یا ارثی ، اختلالات اکتسابی مانند دیابت نوع ۲ ، سندروم متابولیک ، چاقی ، افزایش چربی خون ، جراحی چاقی ، سوتغذیه و هپاتیت c مزمن باشد.
کبد چرب غیر الکلی به عنوان شایع ترین بیماری مزمن کبدی در سراسر جهان در بزرگسالان و کودکان شناخته شده است.
مراحل آسیب کبد
علایم کبد چرب غیر الکلی
علایم این بیماری در مراحل اولیه خاموش و در مراحل پیشرفته شامل خستگی ، کاهش وزن ، کاهش اشتها ، ضعف ، تهوع ، گیجی، مشکل در تصمیم گیری و یا تمرکز
سایر نشانه هایی که ممکن است احساس شود شامل:
درد در مرکز و یا سمت راست قسمت بالایی شکم و بزرگ شدن کبد
درمان کبد چرب غیر الکلی
هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما اولین اولویت در پیشگیری و درمان،مداخله در شیوه زندگی است با:
- کاهش وزن
- کنترل دیابت
- افزایش فعالیت بدنی
- تغییر سبک زندگی و تغییر رژیم غذایی
- کنترل چربی خون
- ویتامین E
اثر انتی اکسیدان ها بر کبد چرب غیر الکلی
اثر ویتامین ای بر کبد چرب
براساس شواهد به دست آمده استفاده از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین Eروش امیدوارکننده ای برای درمان آسیب های کبدی به نظر می رسد.
مصرف ویتامین E می تواند باعث بهبود فعالیت انسولین و کاهش استرس اکسیداتیو سلولی شود،در عین حال مصرف طولانی مدت و با دوز بالای ویتامین E می تواند باعث افزایش مرگ و میر کلی شود.
ابتدا لازم است تعریفی از اکسیداسیون داشته باشیم:
اکسیداسیون
بدن ما متشکل از سلول هایی است که انرژی خود را از شکستن ملکول های مواد غذایی و هوا تامین می کند.
در طی واکنش های سوخت و ساز بدن ممکن است بعضی از اتم ها الکترون خارجی ترین لایه الکترونی خود را ازدست دهند و به رادیکال آزاد تبدیل شوند و این اتم یا ملکول موجب بی ثباتی و آسیب به ملکول های دیگر میشود و میتواند برای سلول های بدن مضر باشد.
آنتی اکسیدان ها
موادی هستند که قادر به خنثی سازی رادیکال های آزاد اند و موجب کاهش آسیب اکسیداتیو می شوند. این مواد در اثر فرآیند های متابولیکی و منابع رژیمی تامین می شوند.
مثال:
ویتامین آ ، ویتامین سی ، ویتامین ای ، سلنیوم ، بتاکاروتن ، …
اثر ویتامین ای بر کبد چرب
ویتامین ای یک ویتامین محلول در چربی است که برای اولین بار در سال۱۹۹۲ در دانشگاه کالیفرنیا به عنوان یک فاکتور ضدنازایی شناسایی گردید.از وظایف این ویتامین می توان به نقش آنتی اکسیدانی آن،محافظت از غشای سلولی و جلوگیری از تخریب سایر ویتامین های محلول در چربی نام برد.
عملکرد ویتامین ای: یکی از مهمترین انتی اکسیدان های محلول در چربی است که میتواند رادیکال های آزاد را به دام بیاندازد و از غشا در برابر مواد اکسید کننده محاظت کند.
کمبود ویتامین ای: کمبود ویتامین ای نادر است و در نوزادان نارس کم وزن ،بیماران مبتلا به سوءجذب چربی در اثر کمبود کاهش فعالیت سیستم ایمنی رخ می دهد زیرا ویتامین E از سلول های سفید خون محافظت می کند.
منابع ویتامین ای
- روغن آفتابگردان
- روغن ذرت
- روغن زیتون
- روغن کلزا
- روغن بادام زمینی
- مغزها مانند بادام فندق گردو
- سویا
مصرف مکمل ویتامین ای طبق تجویز پزشک توسط بیمار مبتلا به کبد چربی که دیابت یا سرطان پروستات ندارد ، میتواند مفید باشد.
بطور کلی توان گفت که پلی مولکولهای زیستی و ویتامین هایی با عملکر آنتی اکسیدانی تجمع چربی کبدی، استرس اکسیداتیو و التهاب که عوامل اصلی آسیب کبد اند را کاهش می دهندومی توانند ابزار مفیدی در پیشگیری از استئاتوز کبدی باشند.
برای دریافت رژیم کبد چرب روی کلمه ی پکیج کبد چرب کلیک کن.