دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن :
در این مقاله به بررسی دارو های تاثیر گذار بر قند خون خواهیم پرداخت
اولین قدم درمانی برای دیابت نوع 2، رعایت رژیم غذایی، کاهش وزن و فعالیتهای ورزشی است. گاهی وقتها این اقدامها نمیتواند بیماری را کنترل کند و نیاز به مصرف دارو یا تزریق انسولین پیدا میشود.
دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن
داروهایی که بر بیماری دیابت تاثیر میگذارد دو دسته است:
1.کاهنده قند خون
2.افزاینده قند خون
1)مبتلایان به دیابت نوع 2 میتوانند از داروهای خوراکی استفاده کنند. بهترین عملکرد این قرصها زمانی است که همراه با رژیم غذایی و فعالیتهای ورزشی مورد استفاده قرار گیرد. در این حالت هر سه نوع درمان همزمان در کاهش قند خون تأثیر دارد و در نتیجه قند شما بهتر کاهش مییابد.
همهی انواع قرصهای مورد استفاده در درمان دیابت، متعلق به یکی از گروههای دارویی زیر است:
- گروه سولفونیل اوره
- گروه مگلتنیدها
- گروه بیگوانیدها
- گروه تیازولیدندیونها
- گروه مهارکنندههای آلفا- گلکوسیداز
- گروه مهارکنندههای DPP-4
دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن
2) مصرف برخی داروها میتواند باعث ایجاد دیابت و یا تشدید قندخون در افراد شود بنابراین دیابتیها باید با احتیاط فراوان آنها را مصرف کنند و مراقب عوارض بعدی آن باشند
مهمترین داروهایی که میتواند در ایجاد و تشدید قندخون نقش داشته باشند، شامل :
کورتیکواستروئیدها به ویژه دگزامتازون : این داروها در درمان بیماریهایی مانند آسم، مشکلات پوستی، آلرژیها، تاندونیت و … کاربرد گستردهای دارند.
دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن
3)مهارکنندههای پروتئاز برای درمان ایدز
این مهارکنندهها برای درمان ایدز به کار میروند و مصرف طولانیمدت دارند.
دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن
داروهای ضدبارداری :
از آنجایی که خیلی از داروهای ضدبارداری حاوی استروژن یا پروژسترون هستند، بیماران دیابتی نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن
و دارو های دیگری مانند :داروهای ضدجنون مانند الانزاپین، داروهای سوکوبگر سیستم ایمنی «سیکلوسپورین، تاکرولیموس نیاسین»، داروهای ضدفشارخون مانند هیدروکلروتیازید، پروپرانولول، آتنولول، متوپرولول و فنیتویین است.
کورتون یا گلوکوکورتیکوئید کاربردهایی متفاوت دارد که در صورت مصرف خودسرانه مضراتی بسیار به بدن وارد میکند. مصرف طولانی مدت کورتون موجب تغییر در سوختوساز چربی و گلوکز شده و با افزایش استعداد ابتلا به دیابت یا نقص تحمل گلوکز در بدن به ابتلا فرد به طور موقت یا دائم به دیابت یا بدتر شدن شرایط بیمار مبتلا به دیابت منجر خواهد شد.
دیابت و 2 دسته داروی تاثیر گذار بر آن
گاهی صرفاً به این دلیل که دارویی میتواند قند خون یک فرد غیردیابتی را بالا ببرد، نمیتوانیم بگوییم که این فرد نباید درمان لازم را دریافت کند زیرا فرد بنا بر بیماری هایی که دارد نیاز به دریافت درمان دارد در واقع افزایش قند خون، ناشی از عوارض جانبی استفاده از آن داروهاست. بنابراین اگر شما مصرف دارو را متوقف کنید، قند خون نیز به حد نرمال برخواهد گشت پس نگران افزایش قند خون نباشید ولی باید آن را کنترل کنید.
اما اگر تحت درمان دیابت هستید و دارویی مصرف میکنید که سطح قند خون را بالا میبرد، تأثیر هیپوگلیسمیک داروی ضد دیابتی که مصرف میکنید، کاهش خواهد یافت. این اتفاق، احتمال عوارض حاد ناشی از هایپرگلیسمی مانند کتواسیدوز یا کمای دیابتی را افزایش میدهد.اما اگر ضرورت دارد این نوع دارو را در برنامه بلندمدت درمانتان مصرف کنید، باید دوز داروی هیپوگلیسمیک مصرفیتان با شرایط شما متناسب باشد و یا دوز انسولینتان را تغییر دهید یا رژیم متناسب با شرایط جدید را از کارشناس خود بخواهید تا مطمئن شوید که سطح قند خونتان تحت کنترل خواهد بود.