
نمک دریا
شما هم تبلیغات زیاد نمک دریا و نمک کوهستان را دیده اید؟ امروزه فروشگاههای موادغذایی ، به جای نمک های ید دار، از نمک های دریا پر شده اند.
اکثر مردم با شنیدن نام این نمک ها، با تصور اینکه این نوع نمک ها طبیعی و سالم تر هستند، اقدام به خرید و مصرف می کنند. نظر شما راجع به این نمک ها چیست ؟
امروزه اطراف دریاچه های کشور ما به علت خشکسالی و کم آبی مملو از نمک های رایگان شده است . جمع آوری و فروش این نمک بسیار آسان و سودآور است وتعجب ندارد که تبلیغات پیرامون آن زیاد باشد .
اما نظر متخصصین تغذیه راجع به این نمک ها چیست ؟
جالب است بدانید که از بیست و چند سال گذشته طی یک برنامه سلامت محور کشوری ، ید به نمک طعام سفره اضاف شد تا از این طریق، تلاش شود مشکل کمبود ید ، در کشور ریشه کن شود .

ید
ید یک ماده معدنی کمیاب و یکی از اجزاء مهم هورمون تیروکسین و تری یدوتیرونین می باشد.
این ماده برای چندین عملکرد متابولیکی از جمله متابولیسم لیپید، کربوهیدرات و نیتروژن، تکامل رشد و تولیدمثل، مصرف اکسیژن و تنظیم میزان متابولیسم پایه ضروری است.
ید همچنین نقش مهمی در تکامل مغز جنین ایفا می نماید که این عمل مستقل از عمل آن از طریق هورمونهای تیروئید می باشد.
در مناطق وسیعی از دنیا که شامل دشت های سیلابی و مناطق کوهستانی می باشند، خاک آنها به خاطر تاثیر باران، یخبندان ها و جاری شدن سیلاب از ید شسته شده است
و در نتیجه مقدار ید موجود در آب، خاک، گیاهان و حیوانات تغذیه شده در مناطق ذکر شده کم می باشد و کمبود ید بسیار شایع است . کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست .
کمبود ید باعث بروز طیف وسیعی از بیماریها می شود که بسته به درجه کمبود ید، شدت متفاوتی داشته
و از گواتر ساده که به سختی قابل رؤیت هست تا گواتر بسیار بزرگ و کریتینیسم در نوزادان(بیماری ناشی از کم کاری مادرزادی تیروئید که کودک دارای قد کوتاه، سربزرگ، پاهای کلفت، بینی پهن و موهای خشک و زبر میباشد)، عقب ماندگی ذهنی، عوارضی مانند تولد نوزاد کم وزن و کوتاه قدی، کری ، رخوت و کاهش ضریب هوشی متغیر است .

نمک دریا
نمک های دریا فاقد ید می باشند و مصرف آن ها می تواند خانوارها را ازمصرف این عنصر حیاتی محروم، و باری دیگر کمبود آن را شایع کند .
از طرف دیگر ، آلودگی محیطی، یکی از مخاطرات و موضوعات مهم در بحث ایمنی مواد غذایی در سطح جهان است.
نمک دریا نمکی تصفیه نشده است و دارای انواع ناخالصی از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده، مواد محلول سخت از جمله کلسیم و منیزیم و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است .
فلزات سنگین از ترکیبات اصلی ناخالـصی در سـنگ نمـک و نمک دریا مـی باشـند.
خطـر اصـلی فلـزات سـنگین بـه علـت خاصـیت تجمع پذیری آنها در بدن موجودات زنـده اسـت کـه از طریـق زنجیره غذایی در کل اکوسیستم به گردش در آمـده ودر اثر فعل و انفعالات شیمیایی تبدیل به مواد سـرطان زا و سـمی می شوند.
علاوه بر این ، وجود فلزات سنگین در نمک طعـام در مواردی باعث ممانعت از جذب ریز مغذی ها توسط بدن می شود .

مهمترین اثـرات سـوء ناشـی از مـصرف مـواد غذایی آلوده به فلزات سنگین از جمله کـادمیوم، تخریب کلیه ها و بیضه ها می باشد .
افزایش مس ، باعث اختلال در جذب آهن و روی شده ، کم خونی و تاثیر بر سلامتی غدد جنسی و باروری انسان را در بر دارد به طوری که میزان مس موجود در سرم خون به عنوان شاخص بیماری سرطان معرفی میشود.
سرب باعث ایجاد اختلال سیستم عصبی محیطی و مرکزی می گردد.
افزایش آهن در بدن انسان، ابتلا به انواع سرطان گوارشی و حملات قلبی را باعث می گردد .
حالا انتخاب شما کدام است ؟ نمک دریا یا نمک نصفیه شده و غنی شده با یک عنصر حیاتی به نام ید ..؟
برای دریافت رژیم های کاهش وزن اینجا کلیک کنید.
برای دریافت رژیم تیروئید نیز می توانید اینجا کلیک کنید.