خوراکی های ممنوع زیر 1 سال
بعضی از مواد غذایی خطراتی مانند گیرکردن در گلو و خفگی را دارند، پس باید برای دادن آنها به کودکان زیر ۱ سال کمی صبر کنید.
بعضی مواد غذاییِ دیگر نیز شامل مواد سازندهای هستند که چندان مناسب بدن آنها نیست و همچنین کودک در سنی قرار دارد که ذائقه ی او در حال شکل گیری است و بهتر است مواد غذایی سالم و مفید به او معرفی شود. باید بدانیم که فهرست غذاهای ممنوعه برای کودکان زیر ۱ سال چیست و چه زمانی امکان معرفی آنها به کودکان وجود دارد؟
خوراکی های ممنوع زیر 1 سال
1.عسل
از جمله مهمترین ممنوعیات غذایی برای کودکان زیر 1 سال به حساب می آید.
امکان دارد که نوعی باکتری بهنام کلوستریدیوم بوتولینوم در این ماده غذایی وجود داشته باشد.
باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم برای کودکان زیر ۱ سال خطر دارد و بزرگترها میتوانند با خیال راحت، عسل طبیعی را با باکتری یا بدون آن نوشجان کنند.
اما عسلِ حاوی این باکتری ممـکن است در کودکـان زیر ۱ سال بوتولیسم ایجاد کند. بوتولیسم بهندرت کشنده است، اما مشکلاتی مانند موارد زیر به وجود میآورد:
- ضعف در خوردن و مکیدن
- کمشدن آب بدن
- کماشتهایی
- التهاب ریه
- بیحالی
- بوست
پس برای دادن عسل به کودک صبر کنید .
بعضی منابع حتی تا 2 سالگی عسل را ممنوع کرده اند.
خوراکی های ممنوع زیر 1 سال
خوراکی های ممنوع زیر 1 سال
۲. شیر گاو
شیر گاو برای بزرگسالان مفید و مقوی است، اما هضم آن برای کودکان زیر ۱ سال ساده نیست.
کودکان در سال نخست زندگیشان به موادی مانند ویتامین ای و آهن نیاز زیادی دارند. این مواد به رشد کودک کمک میکنند؛ اما متأسفانه شیر گاو نمیتواند پاسخگوی این نیازها باشد.
شیر خشک و شیر مادر بهترین گزینهها هستند پس این دو را جایگزین شیر گاو کنید.
اما نکته ی مهمتر آلژی زا بودن شیر گاو برای کودکان است که دلیل مهمی برای حذف آن از سبد غذایی کودک زیر 1 سال شما به حساب می آید.
خوراکی های ممنوع زیر 1 سال
3. سفیده تخممرغ
سفیده تخممرغ سرشار از پروتئین، ویتامین و مواد معدنی است. با رعایت اعتدال و در صورتی که کودکتان به این ماده حساسیت ندارد، مصرفش برای او ضرری نخواهد داشت.
البته بهتر است که دادن سفیده به کودک را به بعد از ۱سالگی موکول کنید، چون این ماده ممکن است در مواردی حساسیت زا باشد و مشکلاتی مانند بثورات پوستی ، التهاب و مشکلات گوارشی مانند اسهال را ایجاد کند.
اگر کودکتان به سفیده تخم مرغ حساسیت نداشت ، مصرف آن را به بعد از ۱سالگی انتقال دهید.
4.غلات تصفیهشده
کربوهیدراتهای پیچیده حاوی موادیاند که در فرایند تصفیه برای تبدیل شدن به غلات کامل سفید از بین میروند. غلات کامل سرشار از فیبر هم هستند و برای همین به ثابت نگهداشتن قند خون کمک میکنند.
پس غلات تصفیهشده را از فهرست غذایی کودکان زیر ۱سال حذف و از غلات کامل بهجای موادی مانند نان سفید استفاده کنید.
غلات کامل شامل پاستا ، نان ، برنج ، بیسکویت و غلات صبحانه میشود. حتی زمانیکه میخواهید در منزل شیرینی درست کنید (مثلا وافل یا مافین) از آردهای غلات کامل کمک بگیرید و سراغ آرد سفید نروید.
چرا که با عادت دادن کودک خود به کربوهیدرات پیچیده ، تاثیر مثبتی بر عادات غذایی او گذاشته اید و در آینده از بیماری های زیادی او را دور نگه داشته اید.
5.آبمیوه ها نوشیدنی های شیرین شده
آبمیوهها چیزی فراتر از ترکیب آب و قند نیستند.
آنها کالری دارند اما فاقد چربی ، پروتئین ، کلسیم ، روی ، ویتامین و یا
فیبرهستند که بدن نوزاد لازم دارد.
آبمیوه ممکن است میل و اشتهای کودک به شیر مادر یا شیر خشک را کم کند و مانع از دریافت غذای اصلی توسط کودک شما شود.
وهمچنین مصرف بیش از اندازه آبمیوه مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان و اسهال را به دنبال خواهد داشت.
آکادمی پزشکی اطفال آمریکا دادن آبمیوه به کودکان زیر ۱ سال اکیدا” ممنوع اعلام کرده است و حتی بعد از ۱سالگی هم بهتر است که آبمیوه قبل از خواب به کودک داده نشود.
اگر گاهی به کودکان بالای ۱ سالِ خود آبمیوه میدهید ، بهسراغ آبمیوههای طبیعی و به ویژه گزینههای سازگار با معده مانند آب انگور بروید. آبمیوه را با آب معمولی ترکیب کنید ، نصف لیوان را آبمیوه و نصف دیگرش را آب معمولی بریزید.
6.مواد غذایی حادثه آفرین
از دادن مواد غذایی خطرناک به کودک خودداری کنید.
منظور موادی است که در دهان حل نمیشوند و امکان ایجاد خفگی دارند.
مصرف مواد زیر خطرناک است و ممکن است حادثه ایجاد کند:
1.کشمش
2.نخود درسته و کامل
3.میوه و تکههای درشت آن (که امکان گیرکردن در گلو را دارند) ،
سبزیجات و صیفیجات خام مانند تکههای هویج یا فلفل دلمهای ،
تکههای مرغ و گوشت نیز برای مصرف کودک زیر ۱ سال خطرناکاند و ممکن است در گلو گیر کنند.
کودکان معمولا در ۴سالگی میتوانند غذاهای مختلف را بهخوبی بجوند؛ پس تا آن زمان دست نگه دارید و موادی مانند ذرت ، هویج یا دانههای مختلف را به او ندهید.
البته ۴ سال عددی حدودی است ، برخی از بچهها زودتر و برخی دیرتر میتوانند مواد غذایی مختلف را بجوند و در آن زمان هم باید تکههای مختلف مواد غذایی را بهخوبی ببرید ، کوچک و تکهتکه کنید و به شکلی درآورید که راحت جویده و خورده شوند.
7.مواد غذایی غیرپاستوریزه
حتما خودتان هم میدانید که دادن مواد غذایی پاستوریزه نشده به کودک زیر ۱ سال درست نیست.
آب سیب یا میوههای دیگر و لبنیات غیرپاستوریزه برای کودکان ممنوعاند زیرا احتمال وجود باکتریهای کُشنده و بیماری زا برای کودکان در مواد پاستوریزه نشده وجود دارد.