آیا به دنبال راهکارهای تغذیه ای برای مدیریت فیبروز کبدی هستید؟ ما برای شما یک برنامه غذایی اختصاصی آماده کرده ایم که می تواند به بهبود سلامت کبد شما کمک کند. همین حالا برای دسترسی به رژیم درمانی کبد اقدام کنید و قدمی مثبت برای سلامتیتان بردارید.
کبد شما شبانهروز کار میکند تا شما را سلامت نگه دارد. برخی از وظایف اصلی کبد، هضم غذای مصرفی و فیلتر کردن سموم از بدن است. بدن شما از چیزهایی که میخورید، ساخته شده است.
بنابراین باید سعی کنید مواد غذایی را مصرف کنید که برای داشتن یک زندگی سالم مفید و لازم هستند و از غذاهایی که میتوانند عملکرد کبد و سایر ارگانهای بدن را مختل کنند یا کار آنها را سختتر نمایند، اجتناب کنید.
در صورتی که مبتلا به فیبروز کبد شدهاید، با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب میتوانید از آسیب بیشتر به کبد جلوگیری کنید، از خود در برابر عوارض ناشی از فیبروز کبدی محافظت کنید و کیفیت زندگی خود را هم اکنون و هم در درازمدت بهبود بخشید.
به خاطر داشته باشید توصیههای تغذیهای برای هر فرد بسته به عوامل مختلف متفاوت است.
غذاهای مفید برای مبتلایان به فیبروز کبدی
همانطور که گفته شد، اگر به دنبال درمان فیبروز کبد با مصرف مواد غذایی مفید هستید، رژیم غذایی شما باید مطابق با نیازهای فردی شما تنظیم شود. بنابراین قبل از پیروی از هر گونه رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید و از او درباره اینکه مصرف چه مواد غذایی برای شما مفید است، سوال بپرسید. با این وجود رعایت برخی نکات غذایی کلی برای داشتن کبد سالم وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
رعایت تعادل در رژیم غذایی
غذاها را از همه گروههای غذایی، شامل غلات، میوهها و سبزیجات، گوشت و حبوبات، لبنیات و چربیهای مفید انتخاب کنید.
درمان فیبروز کبد با غذاهای حاوی فیبر
- فیبر به کبد شما کمک میکند تا در سطح مطلوبی کار کند.
- میوهها، سبزیجات، غلات کامل و سبوسدار میتوانند نیازهای فیبر بدن شما را تامین کنند.
- فیبر به کبد شما کمک میکند تا در سطح مطلوبی کار کند.
درمان فیبروز کبد با نوشیدن آب زیاد
- از کم آبی بدن جلوگیری کنید.
- آب کافی به عملکرد بهتر کبد کمک میکند.
مصرف غذاهای پر پروتئین
غذاهای پر پروتئین را در اولویت قرار دهید و منابع پروتئینی گیاهی و حیوانی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
افزودن پروتئین به هر وعده غذایی و میان وعده میتواند مصرف کلی پروتئین شما را افزایش دهد، به جلوگیری از از دست دادن عضلات کمک کند و مانع از سوءتغذیه شود.
توجه داشته باشید در این مورد تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
بهتر است از پروتئین بدون چربی مانند حبوبات، مرغ و ماهی استفاده کنید، زیرا گوشت قرمز خطرات خاص خود را دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
غذاهای مضر برای مبتلایان به فیبروز کبدی
اگر مبتلا به فیبروز یا سیروز کبد هستید، سعی کنید هر نوع غذا و نوشیدنی را که پردازش آن برای کبد دشوار است، محدود کنید. مصرف مواد غذایی زیر برای مبتلایان به فیبروز کبد مضر است:
کیک و شیرینی
پزشکان توصیه میکنند که محصولات قنادی را به طور کامل از جدول رژیم غذایی روزانه خود حذف کنید. این مواد قند زیادی دارند و میتوانند منجر به چاقی شوند. همچنین کیکها و شیرینیها به دلیل محتوای بالای چربی میتوانند منجر به افزایش سطح تری گلیسیرید در بدن شوند که خود عامل ابتلا به بیماریهای مختلف کبدی است.
همچنین ماده اولیه مورد استفاده در این محصولات آرد سفید تصفیهشده است. آرد سفید به سختی هضم شده و باعث تجمع چربی در کبد میشود.
نوشابههای گازدار
مصرف گهگاهی مقدار کمی نوشیدنی گازدار اشکالی ندارد، اما مصرف منظم آن میتواند به کبد شما آسیب برساند و منجر به ایجاد عوارض مختلف کبدی شود. جدا از این، مصرف بیش از حد نوشابه عامل اصلی افزایش وزن و چاقی در افراد است.
چاقی میتواند باعث افزایش تجمع چربی در کبد (کبد چرب) شود و بر سلامت کبد شما تأثیر سوء بگذارد. همچنین، نوشابه ترکیبی مرگبار از قند و کربوهیدراتهای تصفیهشده (که کالری خالص هستند) است و برای سلامت کبد بسیار ضرر دارد.
الکل
هنگامیکه کبد تلاش میکند الکل را تجزیه کند، واکنش شیمیایی موجود در این فرآیند میتواند به سلولهای کبد آسیب برساند و منجر به التهاب، مرگ سلولی و اسکار (فیبروز) شود. مصرف مزمن الکل میتواند جذب مواد مغذی را مسدود کند و اثرات سمی روی کبد را افزایش دهد.
مصرف بیش از حد الکل به مدت طولانی منجر به سیروز کبدی میشود که یک زخم غیرقابل برگشت در کبد است. افرادی که به سیروز مبتلا میشوند، ممکن است دچار عوارضی مانند استفراغ خون، یرقان، تجمع بیش از حد مایعات در بدن و همچنین سرطان کبد شوند.
نان و خمیر تهیهشده از آرد سفید
از مصرف مواد غذایی که از آرد سفید تهیه میشوند، مانند بیسکویت، پیتزا، پاستا و نان سفید خودداری کنید. این مواد فاقد مواد معدنی، فیبر و ویتامینهای ضروری هستند.
درک این نکته مهم است که غلات بسیار تصفیهشده به محتوای قندی تبدیل میشوند. پردازش این محتوا سخت است و در نهایت به صورت چربی در کبد ذخیره میشود. مصرف بیش از حد آرد سفید، یکی از دلایل اصلی بیماریهای کبد چرب است.
در عوض باید جایگزینهای سالمی مانند نانهای سبوسدار را انتخاب کنید که به سلامت کبد شما در طول زمان کمک میکند. مصرف بیش از حد آرد سفید، یکی از دلایل اصلی بیماریهای کبد چرب است.
فست فود و غذاهای پرچرب
سیب زمینی سرخکرده، برگر و پیتزا هیچ فایدهای برای کبد شما ندارند. این مواد غذایی سرشار از چربی اشباعشده یا چربی ترانس هستند و به سختی هضم میشوند. به عبارت دیگر، کبد شما برای پردازش این مواد غذایی باید سخت کار کند. چربیهای اشباعشده در طول زمان میتوانند باعث التهاب شوند و در نهایت به سیروز تبدیل شوند.
همچنین چربیهای اشباع شده کلسترول بد را افزایش داده و سطح کلسترول خوب را در بدن کاهش میدهند. این چربیها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و کبد چرب را افزایش میدهند.
مواد غذایی پر نمک
نمک برای کبد بسیار مضر است. برای حفظ سلامت کبد تا آنجایی که ممکن است، مصرف نمک را کم کنید. مصرف بیش از حد نمک میتواند منجر به احتباس آب در بدن شود. از مصرف غذاهای کنسرو شده و مواد غذایی فرآوری شده که سرشار از سدیم هستند، خودداری کنید.
از تنقلات خوشطعم بستهبندی شده مانند چیپس، پفک، بیسکویت شور و غیره خودداری کنید، زیرا سرشار از چربی اشباع شده و نمک هستند. پنیر فرآوری شده برای کبد شما مضر است، زیرا در دسته غذاهای فرآوری شده قرار میگیرد و دارای سدیم بالا و چربیهای اشباع شده است. مصرف بیش از حد این مواد میتواند منجر به بیماریهای کبد چرب و همچنین چاقی شود.
گوشت قرمز
گوشت قرمز ممکن است سرشار از پروتئین باشد، اما هضم آن برای کبد آسیبدیده دشوار است. در افرادی که مبتلا به فیبروز کبد هستند، پروتئینها به درستی پردازش نمیشوند. مواد زائد ممکن است تجمع کنند و بر مغز تأثیر بگذارند. همچنین میتوانند منجر به مشکلات مختلف مرتبط با کبد شوند.
تجمع بیش از حد پروتئین در کبد میتواند منجر به بیماری کبد چرب شود که اثرات نامطلوبی بر مغز و کلیه دارد. برای تأمین پروتئین مورد نیاز بدن خود میتوانید از مرغ و سفیده تخم مرغ استفاده کنید. توجه داشته باشید مصرف بیش از حد سفیده میتواند منجر به مشکلات گوارشی شود و زرده تخم مرغ منبع کلسترول بد است.
میوه خشک
مصرف مقادیر زیاد میوههای سرشار از فروکتوز، مانند کشمش و میوههای خشک میتواند منجر به التهاب و کبد چرب شود. این امر به این دلیل است که قند موجود در میوهها که به نام فروکتوز شناخته میشود، در صورت مصرف زیاد میتواند باعث ایجاد مقادیر غیر طبیعی چربی در خون شود.
موز برای کبد مضر نیست، اما سعی کنید مصرف آن را به ۱-۲ عدد در روز محدود کنید؛ زیرا فروکتوز موجود در آن میتواند منجر به بیماری کبد چرب شود.
بهطور خلاصه برای درمان فیبروز کبد از مصرف غذاهای پرچرب، پرشکر و پرنمک خودداری کنید. از بسیاری از غذاهای سرخ شده از جمله غذاهای رستوران و فست فود دوری کنید.
صدفهای خام یا نیمپخته به طور قطع برای افراد مبتلا به فیبروز کبد ممنوع است. از آنجایی که فیبروز کبد همیشه علائمی ایجاد نمیکند، تشخیص آن دشوار است. گاهی اوقات پزشکان برای تشخیص فیبروز و توصیه درمان عوامل خطر فرد مانند اضافه وزن یا مصرف زیاد الکل را در نظر میگیرند.
اگرچه فیبروز کبد میتواند عواقب وخیمی داشته باشد، اما با رعایت رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصرف غذاهای ناسالم و برخی غذاهای دیگر میتوانید آن را کنترل کرده و تا حدی بهبود دهید.
برای دریافت رژیم کبدی دکترفود اینجا کلیک کنید.
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
مطالبتون عالی بود خدا خیرتون بده
خیلی ممنونم از لطف شما و بازخورد گرمتون.