شناخت بیشتر دیابت

دیابت

با بررسی شناخت بیشتر دیابت با شما همراه خواهیم بود.

بیماری دیابت با افزایش قند خون مشخص می‌شود و مهم‌ترین ویژگی آن نقص در ترشح انسولین یا اختلال در عملکرد انسولین یا هر دو است. ژنتیک، سابقه‌ی خانوادگی ابتلا به دیابت، چاقی از عوامل خطر ابتلا به دیابت است. علائم این بیماری عبارتند از: پلی دیپسی (پرنوشی)، پلی اوری (پرادراری)، اختلالات الکترولیت‌های بدن مانند سدیم و پتاسیم، کتواسیدوز. برای آنالیز بدن و دریافت بهترین رژیم های غذایی می توانید به بهترین کلینیک تغذیه در تهران مراجعه کنید.

عوارض دیابت

در زمینه شناخت بیشتر دیابت، عوارض این بیماری به دو صورت حاد و مزمن طبقه بندی می‌شود: وجود هیپرگلی سمی مزمن باعث آسیب به ارگان‌های مختلف بدن می‌شود.

شناخت بیشتر دیابت - دکترفودعوارض حاد دیابت:

کتواسیدوز دیابتی (DKA)، سندروم هیپرگلی سمی هیپراسمولار (HHS)

عوارض مزمن دیابت:

دیابت باعث درگیری عروق بزرگ و کوچک می‌شود و این عروق آسیب می‌بینند.

عوارض ماکرووسکولار: سکته‌ها

عوارض میکرووسکولار: زخم پای دیابتی، نوروپاتی دیابتی، رتینوپاتی، نفروپاتی

  • انسولین در رشد سلول، گشاد کردن عروق، کاهش قند خون و افزایش ورود گلوکز به سلول‌ها نقش دارد.

دریافت و خرید بهترین رژیم های تغذیه از متخصصان دکترفود

پاتوژنز کتواسیدوز دیابتی و سندروم هیپرگلی سمی هیپراسمولار

در خصوص شناخت بیشتر دیابت، کتواسیدوز دیابتی و سندروم هیپرگلی سمی هیپراسمولار با کمبود نسبی یا کامل انسولین و هیپرگلی سمی شدید همراه هستند. در کتواسیدوز دیابتی کتون بادی‌ها و قند خون افزایش می‌یابد در حالی که در سندروم هیپرگلی سمی هیپراسمولار دهیدراتاسیون (کاهش آب بدن) و افزایش قند خون دیده می‌شود. این عوارض هر چه سریع‌تر باید درمان شوند زیرا با افزایش خطر مرگ همراه هستند.

کتواسیدوز دیابتی عمدتا بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را درگیر می‌کند البته در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 طولانی مدت که انسولین استفاده می‌کنند و دچار عفونت، بیماری‌های قلبی-عروقی هستند هم دیده می‌شود. کتواسیدوز دیابتی در سنین زیر 65 سال اتفاق می‌افتد. بیماران دچار افزایش قند خون، کتون بادی‌ها و اسیدیته‌ی خون هستند. در این بیماران اختلال متابولیسم درشت مغذی‌ها (کربوهیدرات، پروتئین و چربی) دیده می‌شود.

شناخت بیشتر دیابت + بیشتر بدانیدبیشتر دیابت را بشناسیم

در زمینه شناخت بیشتر دیابت، سندروم هیپرگلی سمی هیپراسمولار سنین بالاتر را درگیر می‌کند و بیشتر بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 را تحت تاثیر قرار می‌دهد. افزایش اسمولاریته‌ی خون، کاهش اشتها، دهیدراتاسیون، گیجی از علائم آن است. برای دریافت بهترین رژیم های دیابت می توانید به وبسایت دکترفود مراجعه کنید.

در کتواسیدوز دیابتی و سندروم هیپرگلی سمی به دلیل عدم وجود انسولین یا مقاومت به انسولین، برداشت گلوکز توسط سلول‌ها مختل می‌شود و تامین انرژی به جای گلوکز از طریق استفاده از چربی‌ها و پروتئین‌ها خواهد بود؛ بنابراین لیپولیز (تجزیه‌ی چربی‌های بدن) و پروتئولیز (تجزیه‌ی پروتئین‌های بدن) انجام می‌شود. لیپولیز با تحریک آنزیم لیپوپروتئین لیپاز انجام می‌شود و در نتیجه‌ی لیپولیز گلیسرول و اسیدهای چرب آزاد می‌شوند و در اثر تجمع آن‌ها، تری‌گلیسرید در کبد بالا می‌‌رود و باعث تجمع تری‌گلیسرید در کبد می‌شود. در خصوص شناخت بیشتر دیابت و در نتیجه‌ی پروتئولیز، بافت عضلانی بدن کاهش می‌یابد و آمینواسیدها و در نتیجه نیتروژن زیادی در بدن آزاد می‌شود. آمینواسیدها و اسیدهای چرب در کبد تحت تاثیر هورمون‌های ضد انسولین از جمله گلوکاگون و کاتکول آمین‌ها به گلوکز تبدیل می‌شوند و در نهایت افزایش قند خون و هورمون‌های ضد انسولین را می‌بینیم.

در نتیجه‌ی در راستای شناخت بیشتر دیابت، مسیر لیپولیز و تجمع اسیدهای چرب در کبد، تولید کتون‌بادی‌ها افزایش می‌یابد و از آن‌جا که کتون‌بادی‌ها اسیدهای ضعیفی هستند، باعث ایجاد اسیدوز و کاهش PH خون می‌شوند؛ بنابراین همانطور که از نام کتواسیدوز دیابتی پیداست اسیدوز در این بیماری مشاهده می‌شود. از عوارض اسیدوز می‌توان به هیپرونتیلاسیون و تنفس کوتاه و تند اشاره کرد که در اثر گذشت زمان به خستگی تنفسی منجر می‌شود. از دیگر عوارض آن هیپر کالمی است که هیپرکالمی باعث نارسایی حاد کلیه و حمله‌ی قلبی می‌شود.

پاتوژنز عوارض میکرووسکولار دیابت:

در زمینه شناخت بیشتر دیابت، نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی از عوارض میکرووسکولار دیابت هستند یعنی عروق کوچک را درگیر می‌کنند. عروق بدن خون حاوی اکسیژن، پروتئین‌ها، مواد انعقادی و ضد انعقادی را به سمت بافت‌های بدن می‌برند. در افراد سالم مواد ضد انعقادی در خون غالب هستند. بافت‌ها مواد مورد نیاز را از عروق برداشت میکنند و مواد زاید خود را به آن‌ها منتقل می‌کنند. سلول‌های اندوتلیال عروق در افراد سالم به هم چسبیده هستند؛ اما در دیابت دچار اختلال شده و فاصله‌شان تغییر می‌کند برای مثال در کلیه در صورت افزایش فاصله بین سلول‌های اندوتلیال دفع آلبومین از طریق ادرار رخ می‌دهد و در طول زمان نفروپاتی دیابتی رخ می‌دهد. رتینوپاتی زودترین آسیب بین افراد مبتلا به دیابت و نوروپاتی دیرترین آسیب در بین مبتلایان به دیابت است که اتفاق می‌افتد.

در خصوص شناخت بیشتر دیابت، دیابت جدا از آسیب های فیزیکی مثلا در تصادف مهم ترین علت کوری در سنین 20-74 ساله است. در دیابت نوع 2 افراد از همان ابتدا از نظر رتینوپاتی باید بررسی شوند ولی در دیابت نوع 1 5 سال پس از تشخیص بررسی باید شروع شود. رتینوپاتی زودترین آسیب بین عوارض میکرووسکولار اتفاق می‌افتد.

بیشتر بدانید: کلینیک تخصصی لاغری در شرق تهران

نفروپاتی دیابتی مهم ترین علت برای آخرین مرحله‌ی نارسایی کلیه است. به علت طولانی بودن زمان تشخیص در دیابت نوع 2 معمولا آلبومینوری از همان ابتدای تشخیص بیماری وجود داشته اما در دیابت نوع 1 5 سال بعد از تشخیص باید از نظر نفروپاتی دیابتی بررسی شود. در نفروپاتی دیابتی اغلب همراه با قند خون بالا فشار خون بالا نیز دیده می‌شود؛ بنابراین تنها راه درمان آن علاوه بر کنترل قند خون، کنترل فشار خون است.

در خصوص شناخت بیشتر دیابت، نوروپاتی دیابتی با عدم کنترل قند خون، چاقی، سیگار، چربی خون بالا مرتبط است و با کاهش این مشکلات از بروز نوروپاتی پیشگیری می‌شود. نوروپاتی شامل اختلال در حس دست و پا و کندی هضم و افت فشار خون وضعیتی و گاستروپارزی است.

شناخت بیشتر دیابت + بیشتر بخوانیدتوصیه‌های تغذیه‌ای در زمینه دیابت

  • در زمینه شناخت بیشتر دیابت، تنها راه جلوگیری از عوارض حاد دیابت کنترل قند خون و انجام توصیه‌های مربوطه که توسط متخصصین غدد و تغذیه مطرح می‌شود. همچنین کنترل منظم قند خون و کاهش وزن و حفظ وزن مطلوب افراد باعث به تاخیر افتادن عوارض دیابت خصوصا رتینوپاتی دیابتی می‌شود.
  • کنترل فشار خون و چربی خون از دیگر عوامل کمک کننده در درمان و پیشگیری از ایجاد این مشکلات است.
  • اصلاح سبک زندگی( رژیم غذایی صحیح و داشتن فعالیت بدنی منظم و حفظ آرامش روحی-روانی)
  • در خصوص شناخت بیشتر دیابت، این افراد نباید غذاهای فرآوری شده و شور مانند انواع ترشی و خیارشور مصرف کنند و باید نمک سرسفره را حذف کنند و مطابق با توصیه های متخصصین تغذیه عمل کنند.
  • ویتامین های فولیک اسید، E، C ،B1، B6، B12 در عملکرد اندوتلیال نقش دارند بنابراین با جبران کمبود این مواد و پیشگیری از کمبود از آسیب اندوتلیال پیشگیری می‌شود. لوتئین موجود در سبزیجات برگ سبز و آنتوسیانین موجود در زغال اخته در سلامت چشم در افراد دیابتی نقش دارد. هم در دیابت نوع 1 هم دیابت نوع 2 خطر کمبود ویتامین B6 وجود دارد بنابراین به مکمل یاری این ویتامین توصیه شده است.
  • مکمل‌های بیوتین، دارچین، کروم ،پروبیوتیک‌ها، ویتامینD در کاهش قند خون موثرند.
  • در خصوص شناخت بیشتر دیابت، مکمل منیزیم در کاهش قند خون و کاهش نوسانات قند خون موثر است.
  • مکمل جنسینگ در کاهش مقاومت به انسولین نقش دارد.
  • شنبلیله در افزایش ترشح انسولین نقش دارد.
  • مکمل Berberine در کاهش قند خون و انسولین نقش دارد.
  • مکمل‌ آلفا لیپوئیک اسید باعث بهبود نوروپاتی و رتینوپاتی و پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی-عروقی می‌شود. البته استفاده از مواد غذایی آلفالیپوئیک اسید مانند گوشت قرمز، سیب زمینی و اسفناج مفید است.
  • در زمینه شناخت بیشتر دیابت، روغن ماهی، کورکومین موجود در زردچوبه در پیشگیری از رتینوپاتی اهمیت دارند.
  • مکمل گامالینولئیک اسید و جینکوبیلوبا در پیشگیری از نوروپاتی نقش دارد.

سخن آخر

در این مقاله حول محور شناخت بیشتر دیابت صحبت شد. برای کسب اطلاعات بیشتر نسبت به انواع رژیم های غذایی و امور لاغری می توانید به وبسایت و کلینیک دکترفود مراجعه نمایید.

آدرس شعب دکتر فود:

شعبه یک تهران: سعادت آباد، سروغربی (بین میدان کتاب و پاکنژاد)

شعبه دو تهران: مترو شریعتی، کوچه بهشت یکم

شعبه سه تهران: تهرانپارس، روبروی فست فود پرپروک

شماره تماس:

۰۲۱۹۱۳۰۹۰۶۸

دیابت را بهتر بشناسید

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست