10 غذا برای جلوگیری از بیماری های کلیوی و دیابت، کلیه های شما اندام هایی هستند که چندین نقش مهم در سلامت شما ایفا می کنند. آنها فیلتراسیون خون، حذف مواد دفعی، تولید هورمون، قوی نگه داشتن استخوان ها، تنظیم تعادل مایعات و تنظیم فشار خون را به عهده دارند.
متاسفانه کلیه های شما می توانند آسیب دیده و در مدت کوتاهی ناکارآمد شوند.بیماریهای کلیوی حدود ۱۰درصد بزرگسالان را در سطح جهانی تحت تأثیر قرار می دهد .
عوامل مختلف از جمله دیابت می تواند خطر ابتلا به بیماری کلیوی شما را بالا برد.
بالا بودن طولانی مدت سطح قند خون ممکن است به رگ های خونی آسیب برساند از جمله رگ هایی که در کلیه قرار دارند. در نتیجه ۱ نفر از هر ۳ بزرگسال مبتلا به دیابت بیماری کلیوی نیز دارند .
به طور کلی افراد مبتلا به بیماری کلیوی نباید روزانه بیش از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کنند. آنها همچنین باید دریافت پتاسیم و فسفر خود را با توجه به توصیه های متخصصین تغذیه مدیریت کنند.
نیازهای تغذیه ای افراد مبتلا به بیماری کلیوی بسته به شدت بیماری متفاوت است. متخصص تغذیه می تواند شما را در مورد نیازهای فردی خود در ارتباط با سطح پروتئین و مواد مغذی دیگرراهنمایی کند.
در این مقاله به 10 ماده غذایی که مصرف آن برای بیماران کلیوی و دیابتی ممنوع است پرداخته می شود.
1. گوشت های فرآوری شده
گوشت های فرآوری شده با خشک کردن، نمک سود کردن، دودی کردن برای بهبود طعم، بافت و ماندگاری گوشت ساخته می شوندو برای بدن ضررهای سلامتی بی شماری دارند. گوشت های بیکن و کالباس و سوسیس از انواع رایج گوشت های فرآوری شده هستند. این غذاها به علاوه نمک بسیار بالایی دارند.
2. نوشابه های سیاه رنگ
نوشابه ها به ویژه انواع تیره رنگ آن ها برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت مناسب نیستند.
نوشیدنی های سیاه رنگ حاوی فسفر بالا هستند که برای بیماری های کلیوی بسیار نامناسب است. سطح فسفر خون بالا برای یک دوره طولانی می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بالا برده و باعث تضعیف استخوان ها و افزایش خطر مرگ زود هنگام شود.
به علاوه نوشابه ها و بعضی نوشیدنی های دیگر شکر افزوده زیادی دارد که برای افراد دیابتی و کلیوی بسیار مضر هستند.
3. میوه های با پتاسیم بالا
میوه های پتاسیم بالا مانند موز و انبه برای کسانی که مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت هستند مناسب نیستند. در عوض میوه های پتاسیم پایین مانند انگور، توت فرنگی را انتخاب کنید و درحد اعتدال آن ها را مصرف کنید.
4. میوه های خشک
میوه های خشک حاوی مقادیر بالای پتاسیم و شکر تغلیظ شده هستند، به این معنی که برای افرادی که بیماری کلیوی و دیابت دارند مناسب نیستند. بنابراین بهتر است از میوه های تازه به جای میوه های خشک شده استفاده کنید.
5. حبوبات
لوبیا و عدس حاوی فسفر و پتاسیم زیاد هستند، به این معنی که برای افرادی که بیماری کلیوی و دیابت دارند در حجم بالا مناسب نیستند. اگر تمایل به مصرف حبوبات دارید میزان آن باید بر اساس وزن و شرایط شما به طور دقیق توسط مشاور تغذیه تنظیم گردد.
6. عصاره های گوشت و سبزیجات
عصاره های گوشت و سبزیجات محتوی بالای سدیم هستند اما از نظر محتوی مواد مغذی ضعیف هستند. اگر بیماری کلیوی و دیابت داشتید مصرف این غذاها را محدود کنید.
7. آب میوه ها
آب میوه ها مثلا آب پرتقال حاوی پتاسیم بالا و شکر اضافه شده است، بنابراین آنها برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی و دیابت مناسب نیستند. بهتر است میوه تازه کامل استفاده استفاده کنید.
8. سبزیجات برگ سبز
سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج، لوبیا سبز و … حاوی پتاسیم و اگزالیک اسید بالا هستند. اگزالیک اسید می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد.
9. اسنک ها و میان وعده های آماده
میان وعده های آماده مانند چیپس و پفک و کراکرها حاوی سدیم و قند تصفیه شده بالا و در مواد مغذی کم هستند. مصرف این غذاها را محدود کنید.
10. سیب زمینی
اگر بیماری کلیوی و دیابت دارید، مصرف سیب زمینی را محدود کنید، چرا که حاوی پتاسیم و کربوهیدرات بالا هستند. با این حال، اگر دیابت ندارید آبپز کردن سیب زمینی می تواند به طور قابل توجهی محتوای پتاسیم آن را کاهش دهد.
دکترفود، دکتر تغذیه شما