بی نظمی های قاعدگی مسلما بصورت دوره ای برای هر خانمی پیش آمده است و میتواند علت های مختلفی داشته باشد که به آن ها میپردازیم اما قبل از آن لازم است بدانیم که بی نظمی های قاعدگی میتوانند از علائم هشدار دهنده برای مشکلات تخمدان و رحم باشد پس حتما قبل از پیشرفت بیماری با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.
تعریف بی نظمی قاعدگی
چرخه قاعدگی هر فرد از روز پس از اتمام دوره قاعدگی و تا شروع دوره بعدی محاسبه میشود. این دوره در هر خانمی متفاوت است ، اما میانگین مدت زمان در هر دوره قاعدگی که در نظر گرفته شده ۲۸ روز است.
اگر این چرخه بیش از ۳۵ روز یا کمتر از ۲۱ روز رخ دهد، بهعنوان دوره نامنظم چرخه قاعدگی شناخته میشود.
عوامل متعددی میتواند سبب ایجاد چنین اختلالی در خانمها شود که در ادامه به آن ها میپردازیم.
علت بی نظمی های قاعدگی
1. مشکلات تیروئید
هم پرکاری و هم کمکاری تیروئید، به نوعی میتواند در اختلالات قاعدگی نقش مهم داشته باشد.
. کمکاری تیروئید
اگر تیروئید کمکار باشد، قاعدگیهای طولانی و شدید مشاهده میشود. علاوه بر این نشانههایی همچون خستگی و افزایش وزن نیز در افراد مبتلا به تیروئید پرکار مشاهده شده است.
. پرکاری تیروئید
افرادی که پرکاری تیروئید دارند، پریودهای بسیار سبک و کوتاه مدتی را نسبت به حد معمول تجربه میکنند. در پرکاری تیروئید علاوه بر اختلال در دوره قاعدگی با مشکلات دیگری همچون موارد زیر همراه است:
- کاهش وزن ناگهانی
- تپش قلب
- عصبی بودن
- استرس و اضطراب
همچنین تورم در ناحیه گردن یکی دیگر از نشانههایی است که خبر از اختلال در تیروئید میدهد و منجر به ایجاد تداخل در چرخه قاعدگی خواهد شد.
2. سندروم تخمدان پلی کیستیک ( Polycystic ovary syndrome (PCOS
تشخیص سندروم تخمدان پلیکیستیک با انجام سونوگرافی ممکن است. این عارضه یک مشکل در سیستم غدد درونریز است و در آن تخمدانها بزرگتر از حالت عادی بوده و در آنها اجزایی به نام فولیکول مشاهده میشود.
همین موضوع جلوی تخمک گذاری و قاعدگی منظم را می گیرد. نشانه های این مشکل در اغلب افراد به صورت پرمویی (افزایش موهای زائد)، چاقی، آکنه و نازایی است. در این حالت ممکن است فاصله بین قاعدگی ها تا ۳۵ روز و حتی بیشتر افزایش یابد.
3. یائسگی زودرس و پیش از موعد
این عارضه قبل از ۴۰ سالگی اتفاق میافتد و فرد در این سن دیگر قادر به تخمک گذاری نیست ، زنان مبتلا به این عارضه هم بینظمی چرخه قاعدگی را تجربه خواهند کرد.
سن طبیعی برای بروز یائسگی ۴۷ تا ۵۱ سالگی است. اگر خونریزی فرد خیلی زودتر از موعد قطع شود و این عدم قاعدگی بیش از ۶ ماه طول بکشد ؛ فرد حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کند.
یائسگی اگر در بازه سنی مناسب رخ دهد ؛ اتفاقی کاملا طبیعی و فیزیولوژیک از بدن است که هیچ جای نگرانی ندارد و علت آن این است که تخمک های فرد رو به اتمام است و درنتیجه به تدریج تخمک گذاری در فرد متوقف میشود و در نهایت جریان قاعدگی متوقف میشود.
4. استرس
استرس شایع ترین دلیل به هم خوردن نظم عادت ماهیانه است. کورتیزول که هورمون استرس است ، تاثیری مستقیم بر میزان تولید هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون در بدن دارد.
اگر میزان بالایی کورتیزول در جریان خون وجود داشته باشد ، زمان و میزان قاعدگی شما تغییر خواهد کرد.
5- رژیم غذایی
یکی دیگر از متداول ترین علت های بر هم خوردن نظم عادت ماهیانه ، غذاهایی است که می خورید و مهم تر از آن وزنتان.
اگر رژیم غذایی تان سرشار از کربوهیدرات باشد یا وزن اضافه کرده باشید، بدنتان سطح متفاوتی از برخی هورمون ها را تولید خواهد کرد. برای خانم هایی که وزن کم می کنند نیز این مشکل پیش می آید.
6- ورزش
بدن برای قاعدگی به انرژی نیاز دارد. اگر میزان بالایی از انرژی تان را در باشگاه ورزشی و از طریق ورزش می سوزانید، چیز دیگری برای بدنتان باقی نمی ماند که در جریان عادت ماهیانه مصرف کند واین میتواند موجب عدم قاعدگی در یک ماه یا ایجاد بی نظمی قاعدگی شود.
سخن آخر
دوره ی عادت ماهانه ی خود را در یک تقویم یادداشت کنید تا بطور دقیق بدانید چند دوره و چند روز بی نظمی در قاعدگی خود داشته اید .
مشکلات تخمدانی میتوانند منجر به مشکلات باروری شوند در نتیجه با مشاهده ی علائم به پزشک مراحعه کنید.
3 دیدگاه. همین الان خارج شوید
ممنون ازتون خیلی مقاله ی مفیدی بود
سلام
با کاهش وزن بی نظمی قاعدگی هم درمان میشه؟
با سلام
بله یکی از راه های رفع بی نظمی قاعدگی کاهش وزن است حتی اگر بصورت کاهش ۵٪ از وزن باشد