در این مقاله در خصوص تاموکسیفن چیست؟ صحبت می شود.
تاموکسیفن دارویی است که به عنوان تعدیل کننده انتخابی گیرنده استروژن یا SERM شناخته می شود. تاموکسیفن اغلب به عنوان بخشی از درمان سرطان سینه ER+ تجویز می شود. تاموکسیفن به گیرنده های استروژن متصل می شود، بدون اینکه رشد سلول های سرطان سینه را فعال کند. به این ترتیب، تاموکسیفن از اتصال استروژن خود زنان به این سلول ها جلوگیری می کند. در نتیجه رشد سلول های سرطان سینه مسدود می شود.
عوارض تاموکسیفن
عوارض طولانی مدت مصرف تاموکسیفن عبارت اند از :
تاموکسیفن بر سطح کلسترول تأثیر می گذارد:
. استفاده از تاموکسیفن می تواند سطح کلسترول را کاهش دهد، که ممکن است در پایان درمان با تاموکسیفن بازگردد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد سلولهای سرطان سینه که به تاموکسیفن پاسخ نمیدهند ممکن است از کلسترول برای محافظت از خود در برابر دارو استفاده کنند. در حالی که مشخص نیست که کاهش کلسترول رژیم غذایی تأثیر زیادی بر این فرآیند داشته باشد، ممکن است برای بیماران مبتلا به سرطان سینه که تاموکسیفن مصرف می کنند، منطقی باشد که کلسترول خود را به سطوح پایین تر از نرمال کاهش دهند. ومنابع حاوی کلسترول بالا کمتر مصرف کنند.
تاموکسیفن و ریسک دیابت:
تاموکسیفن ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. گزارش شده است که مصرف تاموکسیفن در بازماندگان سرطان سینه با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. این خطر ممکن است در زنانی که سایر عوامل خطر دیابت را دارند بیشتر باشد.
مطلب پیشنهادی: راه کارهای کاهش چربی شکم
تاموکسیفن و وزن بدن:
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد زنان دارای اضافه وزن پس از درمان با تاموکسیفن، پیش آگهی مطلوبتری نسبت به زنان با وزن طبیعی دارند. با این حال، یک مطالعه نشان می دهد که ترشحات سلول های چربی زنان چاق قادر به خنثی کردن اثرات درمانی تاموکسیفن است، که نشان می دهد اضافه وزن می تواند به مقاومت به تاموکسیفن کمک کند. علاوه بر این، افزایش وزن، که در طول درمان با تاموکسیفن رایج است، با پیش آگهی کمتری همراه است.
ریز مغذی ها ممکن است بر درمان تاموکسیفن تأثیر بگذارند:
ویتامین D رشد سلول های سرطان سینه مقاوم به تاموکسیفن را در آزمایشگاه مهار می کند، اگرچه همه مطالعات موافق نیستند. همچنین مشخص شده است که رزوراترول تکثیر آنها را کاهش می دهد. سلنیوم و اسید لینولئیک مزدوج (CLA) ممکن است اثربخشی تاموکسیفن را افزایش دهند، در حالی که ویتامین E، شبدر قرمز و نارنگی باعث کاهش اثربخشی دارو می شود. میدهند. سولفورافان، ترکیبی که در سبزیجات چلیپایی یافت می شود، می تواند در ترکیب با تاموکسیفن باعث افزایش هم افزایی در مرگ سلولی شود. بیشتر این ریزمغذیها باید بهجای مکملها به عنوان بخشی از غذا مصرف شوند و نباید به عنوان مکمل غذایی به صورت جدا مصرف شوند.
همچنین شواهدی وجود دارد که قرار گرفتن در معرض بیسفنول A (BPA)، پارابن ها، کادمیوم یا دود سیگار نیز می تواند در اثربخشی درمان تاموکسیفن اختلال ایجاد کند.
خرید رژیم های مخصوص در دوره سرطان
چرا نگرانی در مورد تداخل غذایی با تاموکسیفن وجود دارد؟
این نگرانی وجود دارد که غذاهای مختلف یا مکمل های غذایی ممکن است اثربخشی داروها را کاهش دهد، برخی مواد غذایی نیز ممکن است روی فعالیت تاموکسیفن تاثیر بگذارد یا اثر بخشی آن را کاهش دهد.
چه غذاهایی اثربخشی درمان تاموکسیفن را افزایش می دهند؟
غذاهای زیر (یا اجزای اصلی) اثرات ضد سرطان سینه درمان تاموکسیفن را افزایش داده یا عوارض جانبی آن را به طور ایمن کاهش می دهند:
سیب ٰ/کنگر فرنگی /کدو /آووکادوها/ ریحان/ فلفل دلمه ای/ زیره سیاه /فلفل سیاه/ تمشک ها /زغال اخته /کلم بروکلی /جوانه کلم بروکلی/ کلم بروکسل/ گندم سیاه /کدو حلوایی/ طالبی /هویج /گل كلم /کرفس/ گیلاس، به خصوص ترش / مرغ ارگانیک / پیازچه/ گشنیز /قهوه، کافئین دار/ کرن بری و لینگونبری /مویز/سیاه یا قرمز / بذر کتان و روغن بذر کتان / سیر/ تازه انگور و آب انگور قرمز /چای سبز/ شاه ماهی / کفیر/ قزل آلای دریاچه /لیمو /لیموترش سبز/ ماهی خال مخالی / روغن زیتون، فرابکر و زیتون /پیاز سبز یا قرمز/ پونه کوهی جعفری /انار و آب انار/ تمشک/ برنج، قهوه ای/ ماهی قزل آلا، وحشی/ ساردین/ جلبک دریایی، قهوه ای / توت فرنگی/ آویشن /گوجه فرنگی/ شلغم و شلغم سبز /گردو و روغن گردو/ شاهی و شاهی باغچه کدو سبز
چه غذاهایی که در طول درمان با تاموکسیفن باید محدود شود یا از خوردن آن اجتناب شود ؟
غذاهای زیر (یا اجزای اصلی) اثربخشی تاموکسیفن را کاهش می دهند:
چای بابونه /مکمل های حاوی جنیستئین /گریپ فروت و آب گریپ فروت/ رژیم غذایی با پروتئین بالا /چای نعناع یا نعناع /پوست پرتقال یا نارنگی – در چای پرتقال، مارمالاد پرتقال یافت می شود/ آب پرتقال کارخانه ای/ آناناس و آب آناناس/ گوشت قرمز/ چای مریم گلی/ دانه های کنجد /صدف /غذاهای حاوی سویا، به ویژه سویا، ایزوله پروتئین سویا، خمیر سویا/ روغن های گیاهی با محتوای امگا 6 بالا: روغن ذرت، روغن گلرنگ، روغن سویا، روغن آفتابگردان/عدس/جینکو بیلبا،/جینسینگ و زردچوبه درواقع مکملهای زردچوبه که حاوی کرکومین هستند.
الکل می تواند عوارض جانبی تاموکسیفن را افزایش داده و اثربخشی آن را کاهش دهد. بنابراین، در طول درمان با تاموکسیفن، الکل باید محدود شود یا اجتناب شود.
کمل ها، ویتامین ها و سایر قرار گرفتن در معرض تاموکسیفن باید اجتناب شود:
مکمل های زیر اثربخشی تاموکسیفن را کاهش داده یا عوارض جانبی آن را افزایش می دهند. این بدان معنا نیست که مصرف بیشتر مکمل های دیگر بی خطر است. هیچ مطالعه علمی مرتبطی در مورد فعل و انفعالات بین بیشتر مکمل ها و تاموکسیفن وجود ندارد.
مکمل هایی که سبب افزایش عوارض با کاهش اثر بخشی تاموکسیفین می شوند
مکمل های بروملین
CBD یا کانابیدیول
مکمل های کورکومین یا زردچوبه
مکمل های DIM
جنیستئین و دیازپین
مکمل های جینسینگ
عصاره چای سبز یا مکمل های EGCG
مکمل های عسل، بره موم یا ژل رویال
HRT، ترکیبی (استروژن به اضافه پروژسترون، از جمله هورمونهای بیولوژیک
مکمل های ال کارنیتین
مکمل های بادرنجبویه
مکمل های لوتئولین
مکمل های ریشه شیرین بیان
مکمل های ریشه ماکا
مکمل های خار مریم
مکمل های کوئرستین
مکمل های شبدر قرمز
قارچ ریشی (برای IBC خوب است)
مکمل های رزوراترول
اسانس مریم گلی
مکمل های مریم گلی و ریشه مریم گلی قرمز
مکمل های مخمر سنت جان
مکمل های Suan-Tsao-Ren-Tang
مکمل های تانگرتین
ویتامین C، با دوز بالا
مکمل های ویتامین E
شواهد فراوانی در مطالعات سلولی و حیوانی وجود دارد که نشان میدهد کورکومین موجود در زردچوبه میتواند اثربخشی تاموکسیفن را افزایش دهد. زردچوبه مصرف شده به عنوان غذا می تواند مفید باشد. با این حال، مکملهای زردچوبه یا کورکومین میتوانند با درمان تاموکسیفن تداخل داشته باشند.
قرار گرفتن در معرض نور در شب تولید ملاتونین را سرکوب می کند که به نوبه خود می تواند منجر به مقاومت به تاموکسیفن شود.
تاموکسیفن باعث ایجاد خشکی دهان میشود پس این افراد خیلی بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای دهان و دندان قرار میگیرند، برای پیشگیری از این مورد این افراد باید میزان و دفعات بیشتری آب مصرف کنند یا برای تحریک ترشح بزاق و مرطوب نگهداشتن سطح دهان از قطعات یخ استفاده کنند، تا التهاب و بیماریهای دهان و دندان در این عزیزان کاهش پیدا کند. در هنگام مصرف تاموکسیفن بهتر از مصرف غذاهای چرب و شیرین اجتناب شود که داروها اثربخشی بیشتری داشته باشند.
سخن پایانی :
در حین درمان خصوصاً درمان شیمیدرمانی از مکملها ،دمنوشها و داروهای گیاهی بههیچعنوان استفاده نکنید. همچنین از مصرف قندهای ساده مثل آبنبات، قند، شکر، مربا، نوشابهها، آبمیوههای صنعتی، کیک، کلوچه پرهیز کنید. بعضی از جانشینهای قندهای مصنوعی، قند الکلی هستند مثل سربیتول وگزیلتول ،که دیدهشده در بعضی افراد باعث مشکلات گوارشی میشوند، پس حتماً موقع تهیه مواد به برچسب اطلاعات تغذیه آنها دقت ویژهای شود.
آدرس شعب دکتر فود:
شعبه یک تهران: سعادت آباد، سروغربی (بین میدان کتاب و پاکنژاد)
شعبه دو تهران: مترو شریعتی، کوچه بهشت یکم
شعبه سه تهران: تهرانپارس، روبروی فست فود پرپروک
شماره تماس:
۰۲۱۹۱۳۰۹۰۶۸