دیابت بارداری و 6 توصیه کنترل آن
دیابت بارداری شکلی از اختلال در متابولیسم کربوهیدراتها است که برای نخستین بار طی بارداری تشخیص داده میشود، و در صورت عدم تشخیص به موقع میتواند عوارض جدی در مادر و جنین ایجاد نماید.
دیابت بارداری و 6 توصیه کنترل آن
علائم دیابت بارداری چیست؟
به ندرت پیش می آید که دیابت حاملگی علائم ایجاد کند. اگر علائمی را تجربه کنید، احتمالاً خفیف خواهند بود. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی:
تا حدی نرمال است ولی اگر ادامه دار بود به پزشک خود اطلاع دهید
- تاری دید:
قند خون، رگ های مرتبط با چشمهایتان را تحت الشعاع قرار می دهد اگر بعد از یکی دو روز دیدتان به حالت طبیعی برنگشت، آن را جدی بگیرید و پیگیری کنید.
- تشنگی بیش از حد:
این که تشنه شوید و آب بخورید کاملاً طبیعی است اما تشنگی بیش از حد، یکی از نشانه های خطرناک دیابت بارداری است که باید آن را جدی بگیرید. حتی اگر غذای تند یا شوری هم نخورده باشید باز هم ممکن است در هفتههای ورود به سه ماههی سوم بارداری این علامت را تجربه کنید. نیاز بیش از حد به ادرار کردن
- خرناس
- تهوع:
هرچند ممکن است این حالت موضوع شایعی در دوران بارداری باشد، اما گاهی می تواند از نشانه های اصلی این بیماری در نظر گرفته شود. اگر شما به عنوان یک خانم باردار حالت تهوع بدون دلیل را تجربه کرده اید، باید برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که دچار دیابت بارداری هستید یا نه.
- ادرار مکرر:
عموماً نشان می دهد که خیلی تشنه می شوید، زیاد مایعات مصرف می کنید و کلیه ها تلاش می کنند قند خون بدنتان را کاهش دهند.
دیابت بارداری و 6 توصیه کنترل آن
چه عواملی باعث دیابت بارداری میشوند؟
علت دقیق دیابت بارداری ناشناخته است، اما احتمالاً هورمونها در این امر نقش دارند.
1)لاکتوژن جفت انسانی (hPL)
2)هورمونهایی که مقاومت به انسولین را افزایش می دهند
این هورمون ها روی جفت شما تأثیر میگذارند و در جریان بارداری تاثیر می گذارند و برای این روند لازم هستند و به پایداری بارداری شما کمک میکنند. با گذشت زمان، میزان این هورمونها در بدن شما افزایش مییابد. آنها ممکن است بدن شما را در برابر انسولین، که هورمون تنظیم کننده قند خون است، مقاوم کنند.
چه کسانی در معرض ریسک دیابت بارداری هستند؟
اگر موارد زیر را داشته باشید، در معرض ریسک بالاتری از ابتلا به دیابت بارداری قرار دارید:
- سن بالای ۲۵ سال داشته باشید
- فشار خون بالا داشته باشید
- سابقه خانوادگی دیابت داشته باشید
- قبل از بارداری اضافه وزن داشته باشید
- در حین بارداری بیش از حد طبیعی وزن اضافه کنید
- در انتظار چند نوزاد باشید
- قبلاً نوزادی با وزن بالا دنیا آورده باشید
- در گذشته دیابت بارداری داشتهاید
- قبلا سقط جنین یا مردهزایی بدون دلیل داشتهاید
- مدتی گلوکوکورتیکوئیدها را مصرف کردهاید
- دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، آکانتوز نیگریکانس یا سایر مواردی هستید که با مقاومت به انسولین در ارتباط هستند
رژیم دیابت بارداری
وقتی شما دچار یکی از عارضههای دوران بارداری میشوید، تغذیهٔ شما اهمیت بیشتری پیدا میکند. نکات زیر میتواند راهنماییهایی برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب در بارداری برای شما باشد:
حجم غذای خود را تقسیم کنید: تعداد وعده غذایی را افزایش دهید و به جایش مقدار غذای کمتری را در یک وعده میل کنید .
مصرف کربوهیدرات را مدیریت کنید: بهتر است که کربوهیدراتهای پیچیده یعنی آنهایی را که شامل فیبر هم هستند نیز در وعدههای غذایی بگنجانید و خوردن آنها را در سراسر روز پخش کنید. مقدار کربوهیدرات در هر وعده بسیار مهم است و باید مدریت شود
وعدههای غذایی را جا نیندازید: زمان خوردن وعدههای غذایی و مقدار غذایی را که در هر وعده میخورید ثابت نگه دارید. اگر چیزهایی که میخورید همیشه به شکل یکنواختی در طول روز پخش شود و جا بگیرد، قند خونتان ثبات بیشتری خواهد داشت.
صبحانهٔ خوبی بخورید: صبحانه مهم ترین وعده است به خصوص اگر قند خون ناشتای بالایی دارید. از میوه و آبمیوه به طور کامل پرهیز کنید.
مصرف فیبر را مد نظر قرار دهید: مواد غذایی پرفیبر مثل میوهها و سبزیجات تازه، نانهای تهیه شده از غلهٔ کامل و سرلاک، نخود، لوبیا و دیگر حبوبات خشکشده را در رژیم غذاییتان بگنجانید. این غذاها شکسته شدهاند و آهستهتر از کربوهیدراتهای ساده جذب میشوند و همین ممکن است به جلوگیری از افزایش بیش از حد قند خون شما بعد از وعدههای غذایی کمک کند.
مصرف قند را کنترل کنید: مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی قندهای ساده هستند، مثل نوشابه، آبمیوه، چایهای طعمدار و آبهای طعمدار و بیشتر دسرها را محدود کنید