رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک

سرطان

در زمینه رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، سندروم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال اندوکرین است که زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در اغلب زنان در سونوگرافی (که تنها روش تشخیص این بیماری است) تخمدان‌ها بزرگ و دارای کیست‌های متعدد می‌باشند؛ به این دلیل است که این بیماری با این نام شناخته می‌شود. بر اساس معیار روتردام برای تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک وجود حداقل دو مورد از این عوامل لازم است:

الف) آمنوره و الیگومنوره (قطع و کاهش پریودهای زنان)، مونوراژی (از دست دادن خون زیاد طی این دوران) ، اختلالات قاعدگی (داشتن چرخه های قاعدگی طولانی تر از 35 روز در سیکل قاعدگی یا پریودها با تعداد کمتر از 8 بار در سال)

ب) افزایش آندروژن‌ها و وجود هیرسوتیسم (افزایش رشد موها با الگوی مردانه در زنان) و آکنه و جوش‌های متعدد و ریزش موی سر

ج) وجود تخمدان پلی کیستیک در سونوگرافی ( افزایش حجم تخمدان و مشاهده فولیکول‌های 2-9 میلی متر)

در راستای رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، اتیولوژی دقیق بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک تا به حال ناشناخته است اما نتیجه‌ی تعامل ژنتیک و عوامل محیطی از جمله وزن بالا و سبک زندگی نادرست است. مبتلایان سندروم تخمدان پلی کیستیک دچار عدم تعادل بین هورمون‌های زنانه ی استروژن و پروژسترون می‌شوند و دچار خونریزی های سنگین هستند. ناباروری، قطع و کاهش قاعدگی و خونریزی های نامنظم و همچنین افزایش آندروژن‌ها، لیپیدهای خون و انسلولین از علائم این بیماری است. علاوه بر آن رشد مو با الگوهای مردانه و ریزش موی سر و جوش های متعدد نتیجه‌ی افزایش آندروژن‌ها است.

رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک - دکترفوداهمیت سندروم تخمدان پلی کیستیک:

  • این بیماری مهم‌ترین دلیل نازایی در بین زنان است و از این نظر در تولیدمثل و بقای افراد نقش مهمی دارد.
  • در 50-70 درصد بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک مقاومت به انسولین دیده می‌شود که غالبا با مراجعه به متخصصین تغذیه و دریافت رژیم کاهش وزن و رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای گفته شده توسط متخصص تغذیه بهبود می‌یابد.
  • این بیماران اکثرا مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند که تنها راهکار آن با برنامه غذایی مناسبی که توسط متخصص تغذیه داده‌ می‌شود، است.
  • علائم این بیماری با بروز اضافه وزن و چاقی بدتر می شود.
  • در راستای رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، سندروم تخمدان پلی کیستیک با بیماری‌های دیابت نوع 2 ، قلبی-عروقی ، فشار خون بالا ، چربی خون افزایش یافته مرتبط است. قابل توجه است که این بیماری‌ها افراد مبتلا و نزدیکانشان و جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهند و باعث افزایش بار جسمی و روانی و مالی بر افراد ذکر شده می‌شود؛ بنابراین توجه به درمان و کنترل علائم این بیماری اهمیت دارد.
  • در بیشتر بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک افزایش سطح هوموسیستئین‌های خون دیده می‌شود.
  • همچنین این بیماری خطر سرطان های پستان و اندومتر را افزایش می‌دهد.
  • سندروم تخمدان پلی کیستیک با اختلالات خلقی و افسردگی و اضطراب مرتبط است.
  • حتی درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک که با دارودرمانی توسط متخصص زنان انجام می‌شود درصورت وجود اضافه وزن و چاقی به تاخیر می‌افتد.

درباره رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، در یک کلام کاهش کیفیت زندگی در تمام ابعاد در بیماران دیده می‌شود، بنابراین با بهبود سندروم تخمدان پلی کیستیک شاهد کاهش خطر بسیاری از بیماری‌ها و افزایش کیفیت زندگی میان زنان در سنین باروری خواهیم بود.

خرید بهترین رژیم ها برای درمان سرطان

تغذیه درمانی در سندروم تخمدان پلی کیستیک:

کاهش وزن و حفظ وزن مطلوب و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های دیابت ، قلبی-عروقی ، فشار خون بالا ، چربی خون افزایش یافته، بهبود مقاومت به انسولین و تحمل گلوکز، کاهش آندروژن‌ها و تستوسترون، بهبود تولیدمثل، کاهش خطر سرطان های پستان و اندومتر و افزایش کیفیت زندگی از اهداف تغذیه درمانی در بیماری سندروم نخمدان پلی کیستیک است.

نکته ی مهم: در خصوص رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، رژیم غذایی و سبک زندگی سالم باعث کاهش آندروژن‌ها و پرمویی در زنان، بهبود مقاومت به انسولین و تخمک گذاری می‌شود.

تنها راهکار برای رفع مشکل چاقی حفظ وزن از طریق دریافت رژیم غذایی منحصر به فرد برای افراد و داشتن فعالیت بدنی و ورزش است. رژیم غذایی کم چرب و رژیم غذایی با بار گلی سمی پایین از مهم ترین انواع روش های رژیم درمانی در این بیماری هستند اما حائز اهمیت است که با مطالعه مقالات مربوطه مشاهده شد رژیم غذایی با شاخص گلی سمی پایین در مقایسه با رژیم کم چرب بیشتر به کاهش قند و چربی های خون منجر می‌شود. همچنین باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو و افزایش حساسیت به انسولین و سلامت روحی-روانی و قاعدگی منظم می شود.

بطور کلی در این بیماری به:

  • افزایش دریافت فیبراز طریق افزایش دریافت میوه‌ها و سبزیجات و آجیل و حبوبات خصوصا مصرف سالاد کنار وعده‌های غذایی
  • پیشگیری از افزایش وزن و حفظ وزن ایده آل
  • رژیم کم چرب
  • در زمینه رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، رژیم با بار گلی سمی پایین
  • کاهش مصرف کربوهیدرات تصفیه شده مانند قند و شکر و انواع شیرینی و شکلات
  • افزایش مصرف غلات کامل مانند نان‌های سبوسدار
  • مصرف پروتئین‌های سالم مانند گوشت ماهی و حبوبات
  • کاهش مصرف روغن‌های حیوانی
  • افزایش مصرف روغن‌های گیاهی مانند کانولا و زیتون
  • کاهش مصرف فست فودها
  • کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده
  • کاهش مصرف غذاهای سرخ کرده
  • افزایش مصرف غذاهای آبپز و بخارپز
  • انتخاب لبنیات کم چرب به جای لبنیات پرچرب
  • افزایش فعالیت بدنی
  • در راسیتای رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک و بهبود سبک زندگی که شامل تغذیه ی سالم، فعالیت بدنی منظم روزانه، ترک سیگار و الکل در صورت مصرف و حفظ آرامش روانی و کاهش استرس است.
  • دریافت وعده های غذایی کم حجم و عدم پرخوری در وعده‌ها
  • مصرف وعده‌های کم حجم به همراه استفاده از میان وعده‌های سالم توصیه می‌شود تا به اهداف درمانی ذکر شده دست پیدا کرد.

مطلب پیشنهادی: رژیم های موثر در کبد چرب

مکمل‌های مورد نیاز در بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک:

استفاده از میواینوزیتول ((myo-inositol به تنهایی و در ترکیب باD-chiro-inositol  باعث تخمک گذاری خود به خودی و بهبود باروری و حساسیت به انسولین می‌شود. میواینوزیتول خود به  D-chiro-inositolتبدیل می‌شود وسپس به اینوزیتول فسفوگلیکان که به عنوان پیامبر ثانویه سیگنال دهی انسولین است، عمل می‌کند. این اثرات در ترکیب با مصرف فولیک اسید بهتر دیده می‌شود. دوز پیشنهادی این مکمل روزانه 2-4 گرم به مدت حداقل 3 ماه است.

N استیل سیستئین باعث بهبود فعالیت گیرنده‌ی انسولین و تخمک گذاری اثربخش و تولد نوزادان سالم، کاهش تستوسترون و هورمون‌های مردانه می‌شود. البته لازم به ذکر است که تاثیر قابل توجهی درعادات ماهانه ، آکنه ، رویش موهای زائد ، انسولین ناشتا ، گلوکز ناشتا ،شاخص توده‌ی بدنی دیده نشده است. دوز پیشنهادی این مکمل دریافت روزانه‌ی 1200-1800 میلی گرم از آن است.

درباره رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، مکمل ویتامین D: در بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک کمبود ویتامین D رایج است. کمبود این ویتامین با تولیدمثل ، تغییرات متابولیک و سلامت روحی-روانی این بیماران مرتبط است. با بهبود سطوح این ویتامین افزایش حساسیت به انسولین را مشاهده می‌کنیم. درمان کمبود ویتامین D به درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک و جلوگیری از پیشرفت این بیماری منجر می‌شود.

مکمل پیکولینات کروم: در کنترل قند خون و وضعیت متابولیک و کاهش هیرسوتیسم در بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک نقش دارد.

دریافت بهترین رژیم ها برای بهبود سلامتی

رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک + نکات مهمدر خصوص رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، نقش مکمل یاری با ویتامین‌های B1، B6،B9 وB12 در کاهش سطح هوموسیستئین خون در این بیماران اثبات شده است.

بذر کتان باعث افزایش حساسیت به انسولین و کاهش برداشت کبدی گلوکز و آزاد شدن انسولین می‌شود و در کاهش علائم و بهبود دیابت نقش دارد.

بر اساس مطالعات ریویو و متاآنالیز مطالعه شده حول موضوع درمان بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک مکمل یاری با ویتامین E، بیوفلاوونوئیدها، N استیل سیستئین، ملاتونین، زنجبیل و دارچین و مرکبات در کاهش دیس لیپیدمی، مکمل های سلنیم، روی، ویتامین E ، K ،B9 و آب انار در کاهش استرس اکسیداتیو و بروز بیماری‌های قلبی-عروقی، مکمل یاری با منیزیم در کاهش افسردگی و اختلالات خلقی، مکمل یاری با اینوزیتول، آلفالیپوئیک اسید، کارنی‌تین، کلسیم، منیزیم، روی، سلنیم و ویتامین D در کاهش انسولین و مقاومت به انسولین، مکمل یاری با اینوزیتول، امگا3، N استیل سیستئین، کارنی‌تین در کاهش علائم هیپر آندروژنیسم، پروبیوتیک‌ها و سین بیوتیک‌ها، آب انار، آلفالیپوئیک اسید در درمان چاقی و اضافه وزن نقش دارد و همچنین مکمل کوآنزیم Q10 در کاهش قند خون ناشتا، انسولین، چربی های خون موثر است.

درباره رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک ، بنابراین می توان گفت مهم ترین بخش از درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک اصلاح سبک زندگی است؛ علاوه بر آن تغذیه و رژیم غذایی اصل مهم در درمان و کاهش علائم این بیماری است. با رعایت نکات گفته شده در مورد رژیم درمانی در این بیماران و مکمل یاری برای درمان کمبودها و کاهش علائم و عوارض مشاهده شده در سندروم تخمدان پلی کیستیک و جلوگیری از پیشرفت بیماری به اهداف درمانی از جمله کاهش آندروژن‌ها و خطر بیماری های متابولیک مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک از جمله دیابت و فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی-عروقی، افزایش حساسیت به انسولین و تحمل گلوکز خواهیم رسید.

سخن پایانی:

در این مقاله در مورد رژیم غذایی در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک و نتایج این بیماری بر سلامت افراد و راه های درمان آن و تاثیر اصلاح رژیم غذایی افراد بر درمان و کاهش عوارض حاصل از این بیماری صحبت شد. امید است که بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک از متخصصین تغذیه خصوصا کلینیک تغذیه‌ی دکترفود که دارای تخصصی ترین برنامه‌های غذایی برای انواع بیماری‌ها است، کمک گرفته و با رعایت نکاتی که متخصصین ذکر می‌کنند به اهداف درمانی که مهم تر از همه افزایش کیفیت زندگی بیماران است دست پیدا کنند تا از افزایش بار وارده بر بیماران و جامعه جلوگیری کند.

راه ارتباطی شما با دکتر فود از طریق مراجعه‌ی حضوری به شعبه های حضوری، سایت و صفحه‌ی اینستاگرام دکتر فود است.

آدرس شعب دکتر فود:

شعبه یک تهران: سعادت آباد، سروغربی (بین میدان کتاب و پاکنژاد)

شعبه دو تهران: مترو شریعتی، کوچه بهشت یکم

شعبه سه تهران: تهرانپارس، روبروی فست فود پرپروک

شماره تماس:

۰۲۱۹۱۳۰۹۰۶۸

علل سندروم تخمدان پلی کیستیک

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست