موها از سلامتی ما چه میگویند؟چه زمانی مشکلات مو را باید جدی گرفت و به پزشک مراجعه کرد؟
چه زمانی متوجه شویم مشکلات مو آنقدر هم جدی نیست و با رسیدگی های روزانه بر طرف میشود؟
با وجود اینکه مو های هر فرد در حدود 1.5 سانتی متر ماهانه و 15 سانتی متر سالانه رشد میکند، اما مسئله ی حائز اهمیت تقویت مو میباشد و نباید از آن غافل شد؛ به ویژه اینکه عوامل متعددی میتوانند باعث آسیب و کند شدن این روند شوند.
سرعت رشد و تقویت موها به عواملی مثل سن، سلامتی، ژنتیک و رژیم غذایی بستگی دارد. اگرچه افراد قادر به تغییر سن و ژنتیک نمیباشند اما رژیم غذایی و اصلاح آن موضوعی است که کاملا بر آن اشراف دارند. سلامت مو ها میتواند بازتابی از شیوه های ضعیف نظافت، کمبود مواد معدنی مثل آهن، کمبود ویتامین هایی مثل بیوتین و c کمبود پروتئین در برنامه غذایی، کم خونی، بیماری تیروئید و سایر مسائل باشد.
دریافت پروتئین کافی برای رشد بیشتر مو از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا فولیکول های مو بیشتر از پروتئین ساخته شده اند که فقدان آن در رژیم باعث ریزش مو میشود.
در ادامه برخی مواردی که بر سلامت مو ها تاثیر گذارند و در پی آن مو ها میتوانند وضعیتی از سلامتی شما را بیان کنند، بررسی میکنیم:
1. ناکافی بودن ویتامین ها:
اگر مو های شما همگی با هم شروع به نازک شدن و ناپدید شدن کردند، میتواند نشانه مشکلات جدی در سیستم ایمنی بدنتان باشد.
نازک شدن تار های مو در بیشتر مواقع، نشانه ی کمبود ویتامین های کلیدی است که میتوانید این مواد مغذی را با استفاده از اضافه کردن مواد غذایی خاص، تغییر برنامه غذایی های نامناسب و یا استفاده از مکمل ها تامین کنید.
*بیوتین در تولید پروتئین مو که کراتین نام دارد نقش دارد؛ بنابراین مصرف کافی بیوتین میتواند به بهبود رشد مو کمک کند.
*ویتامین C دارای خاصیت آنتی اکسیدانی میباشد که در محافظت از فولیکول های مو در برابر آسیب نقش مهمی دارند. همچنین بدن برای تولید کلاژن از ویتامین C استفاده میکند. (کلاژن پروتئینی است که به تقویت مو کمک میکند و از شکنندگی آن جلوگیری میکند.) علاوه بر آن ویتامین C به جذب بهتر آهن کمک میکند چراکه فقر آهن مسبب ایجاد مشکل کم خونی میشود که خود باعث ریزش مو میشود.
*ویتامین E مانند ویتامین C دارای خاصیت آنتی اکسیدانی میباشد که با استرس اکسیداتیو مبارزه میکند. نتیجه ی یک مطالعه نشان داده افراد مبتلا به ریزش مو بعد از مصرف مکمل ویتامین E به مدت 8 ماه، 34.5 درصد رشد موی بیشتری را نسبت به کسانی که مکمل مصرف نمیکردند تجربه کردند.
2-میتوانند نشان دهنده مشکلات پزشکی باشد:
دکتر کیمبرلی سالکی متخصص پوست و مو در دانشکده پزشکی ویرجینیا میگوید برخی از مشکلات پزشکی مانند کم خونی و مشکلات تیروئید میتوانند باعث شکننده شدن موها و ریزش آنها شوند.
بنابراین گاهی شکنندگی و تغییر در بافت، میتواند به دلیل بیماری های خاص باشد.
3-میتواند تعادل یا عدم تعادل هورمون هایتان را نشان دهد:
گاهی تغییر در وضعیت مو ها میتواند مرتبط با تغییرات هورمونی باشد؛ مخصوصا در خانم ها که عدم تعادل هورمون ها به صورت کاملا طبیعی در دوران یائسگی، پیش یائسگی و بارداری اتفاق میافتد.
تحت برخی شرایط، شکنندگی مو میتواند نشانه ای از سندروم کوشینگ باشد که با نام هایپرکورتیزولیسم نیز شناخته میشود و زمانی است که مقدار زیادی کورتیزول (هورمون استرس) در بدن آزاد میشود
اگر شکنندگی موهایتان با علایم دیگری مثل افزایش وزن، نازک شدن پوست و ضعف عضلانی همراه شده باشد سریعا باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
4- اثرات داروها :
گاهی برخی دارو ها در بعضی افراد، برای مو ها مشکلاتی ایجاد میکنند که دلیل آن هم مواد استفاده شده درونشان است که برای فولیکول های مو آسیب زا هستند.
اما نا امید نباشید، روزانه از دست دادن 100 تار مو طبیعی است اگر موارد غیر عادی مشاهده کردید یا برایتان پیش آمده میتواند ناشی از موارد ذکر شده در بالا یا سایر عوامل محیطی مثل استرس و شیوه ی زندگی ناسالم مثل عادت های مضر برای رسیدگی به مو ها مثل رنگ کردن های مداوم باشد؛ که البته توسط کارشناس تغذیه میتوان کاملا کنترل کرد و در صورت لزوم به پزشک متخصص مربوطه ارجاع داده شود.
دکترفود، دکتر تغذیه شما