سرطان پروستات دومین سرطان شایع و پنجمین علت شایع مرگ ناشی از سرطان برای مردان در جهان بوده که شیوع آن در کشور ایران درحال افزایش است. سرطان پروستات به معنای ایجاد سلول های سرطانی درغده پروستات آقایان است که در اکثرموارد به آرامی رشد می کند اما گاهی با سرعت رشد می کند.
درغده پروستات مایع منی تغلیظ و قلیایی می شود. عوامل خطر این سرطان شامل سن بالای ۶۵ سال، نژاد آفریقایی-آمریکایی، وجود سابقه ژنتیکی، چاقی ، مصرف سیگار، التهاب پروستات، بیماری های جنسی،مصرف بعضی از داروها، ترکیبات محیطی مضر مانند بیس فنول و رژیم غذایی نامناسب است.
مطالعات حاکی از وجود ارتباط بین سرطان پروستات ورژیم غذایی نامناسب است و به نقش مهم تغذیه در ابتلا ،پیشرفت سرطان و مرگ و میر ناشی از آن اشاره دارد. برای مثال رژیم غذایی غربی می تواند شانس ایجاد این بیماری را افزایش دهد.
وزن خود را کاهش دهید
اگر وزن شما زیاد است باید وزن خود را کاهش دهید، مطالعات نشان داده اند که بین چاقی و سرطان پروستات ارتباط قابل توجهی وجود دارد و چاقی باعث ایجاد التهاب در بدن افراد می شود. جهت کاهش وزن از یک رژیم متنوع و متعادل و اصولی استفاده کنید و با سرعت متعادل وزن خود را کاهش دهید.
پرفشاری خون و چربی خون!
اگر فشارخون بالا دارید در صدد کاهش آن باشید زیرا فشار خون بالا با سرطان پروستات در ارتباط است. همچنین در صورتی که میزان تری گلیسرید و کلسترول خون شما بالا است جهت کاهش آنها اقدام کنید زیرا با سرطان پروستات ارتباط دارند.
دیابت
اگر شما به دیابت مبتلا هستید و قند خون بالایی دارید آن را کنترل کنید زیرا در زمان افزایش قند خون میزان هورمون انسولین ممکن است افزایش یابد و مقاومت به انسولین ایجاد شود و به دنبال هورمون انسولین، هورمون رشد شبه انسولینی افزایش یافته و سرطان پروستات ایجاد شود.
کاهش فشارخون، چربی خون و قند خون هم شانس ابتلا را کاهش می دهد ، هم در کاهش پیشرفت این سرطان و مرگ و میر موثر است و به بهبودی این سرطان کمک می کند.
میوه و سبزیجات رنگی بخورید!
میوه سبزیجات قرمز رنگ مانند هندوانه ، گوجه فرنگی، پرتقال قرمز، گریپ فروت صورتی و انار مصرف کنید که میتواند به بهبودی سرطان کمک کرده و از ایجاد آن جلوگیری کنند. همچنین سبزیجات چلیپایی مانند کلم ها در کاهش خطرابتلا به این سرطان موثراست.
چای سبز بخور!
مصرف چای سبز در جلوگیری از ایجاد سرطان پروستات موثر است زیرا سطح هورمون رشد شبه انسولینی را کاهش داده و مسیرهای سرطان زایی و متاستاز را مهار می کند.
شیر نخورم؟
لبنیات در حد معمول ۲ تا ۳ واحد در روز اما کم چرب به ویژه پروبیوتیک برای سلامت شما لازم است. از مصرف بیش از حد لبنیات مخصوصا پرچرب بپرهیزید. از مصرف مکمل کلسیم در دوز بالا ( ۱۵۰۰ میلی گرم به بالا) خودداری کنید مخصوصا اگرلبنیات همزمان مصرف می کنید.
ویتامین E
منابع غذایی ویتامین ای مانند روغن های گیاهی و مغزها می توانند در کاهش ابتلا به این سرطان مفید باشند اما مصرف مکمل خودسرانه در دوز بالا ممنوع است و در ایجاد سرطان نقش دارد.
سلنیم
منابع غذایی سلنیم مانند ویتامین ای در کاهش ایجاد سرطان پروستات نقش دارند اما از مصرف مکمل آن به طورخود سرانه و در دوز بالا بپرهیزید.منابع غذایی آن شامل حبوبات،غلات و منابع حیوانی مانند تخم مرغ و غذاهای دریایی است.
ویتامین D
اگر کمبود ویتامین دی دارید با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کرده و آن را درمان کنید اما مانند سلنیم و ویتامین ای از مصرف مکمل ویتامین دی با دوز بالا بپرهیزید.
چربی سالم مصرف کنید!
از منابع چربی های سالم مانند روغن های گیاهی تصفیه شده مانند روغن زیتون و بذر کتان در حد تعادل استفاده کنید، مغزهای گیاهی و دانه ها برای شما مفید هستند. از مصرف چربی های حیوانی، دنبه و چربی گوشت ،مارگارین، پوست مرغ و روغن جامد و حیوانی، کره و خامه بپرهیزید.
کربوهیدرات ساده را محدود کنید!
از مصرف بیش از حد کربوهیدرات رژیم غذایی بپرهیزید مخصوصا قند و شکر و شیرینی جات، نوشیدنی های صنعتی و نوشابه استفاده نکنید.از کربوهیدرات پیچیده مانند نان و غلات سبوس دار مانند نان جو استفاده کنید و نان و برنج سفید را کاهش دهید. شکلات ها، شیرینی ها و آبمیوه های تجاری، قند وشکر و نوشابه ها با افزایش هورمون انسولین و هورمون شبه انسولینی ۱ همراه بوده که منجر به ایجاد سرطان می شوند.
گوشت قرمز نخورید!
مصرف گوشت قرمز را محدود کنید و از گوشت های سفید مخصوصا ماهی استفاده کنید و از مصرف فست فود ها و گوشت فرآوری شده بپرهیزید. مصرف حبوبات را افزایش دهید.
در نحوه طبخ غذاها دقت کنید، گوشت قرمز نباید در برابر حرارت مستقیم قرار گرفته و بسوزد.غذاهای سرخ کردنی در حرارت بالا طبخ نشوند.
سویا مضر است؟
از سویا و محصولاتش در حد تعادل استفاده کنید زیرا شانس ابتلا به این سرطان را کاهش می دهند، سویا نه تنها مضر نبوده بلکه اگر به طور متعادل استفاده شود اثر مثبت هم دارد.
دکترفود،دکترتغذیه شما