
واژه میگرن از لفظ یونانی Hemicrainبه معنی نیمی از سر گرفته شده است که خود این کلمه ریشه در زبان مصری دارد.
میگرن، نوعی اختلال سردرد است که با ترکیب متنوعی از تغییرات عصبی و گوارشی مشخص می شود. درد میگرن اغلب اوقات به صورت درد ضربان دار یک طرفه است که ابتدا خفیف است و کم کم شدید می شود.
دردهای میگرنی در همه موارد با بی اشتهایی و تهوع و گاهی اوقات با استفراغ همراه هستند.
در هنگام حملات میگرنی، بیماران به وضوح دچار تحمل نکردن نور هستند و برای استراحت، به محلی تاریک میروند. ممکن است تحمل نکردن صدا و گاهی اوقات تحمل نکردن بوها نیز وجود داشته باشد.
میگرن، در هر سنی، از اوایل کودکی تا بعد از آن میتواند شروع شود.
در کودکان، میگرن اغلب با حملات دردشکم، بیماری حرکتی و اختلالات خواب همراه است.
شروع دیررس میگرن در سنین بالای ۵۰سال نادر است؛ با وجود این، عود میگرنی که بهبود یافته است، غیرمعمول نیست.

چه کسانی از میگرن و سردرد رنج میبرند؟
بر مبنای برآوردهای منتشر شده، یک پنجم تمام کودکان و تا سن ۲۱سالگی تقریبا ۹۰ درصدشان به نوعی از سردردهای مختلف دچار می شوند، در مورد بزرگسالان آمار دقیقی در دسترس نمی باشد، ولی گفته می شود که بین ۲۱-۱۷ درصد مردم به سردردهای مزمن و حمله های میگرنی مبتلا می باشند که تقریبا دوسوم یا اکثریت قریب به اتفاق مبتلایان را بانوان تشکیل می دهند. در این برآورد افرادی که به عللی به سردردهای حاد و اتفاقی دچار می گردند به حساب آورده نشده اند.
تشخیص بیماری، براساس خصوصیات سردرد و علائم همراه صورت می گیرد، چرا که نتایج معاینه فیزیکی و مطالعات آزمایشگاهی به طور معمول طبیعی است. در مورد میگرن انواع متعددی از آن توصیف شده اند که شایع ترین آنها عبارت اند از:
۱- میگرن معمولی
۲- میگرن بدون وجود پیش درآمد
۳- میگرن همراه با مرحله پیش درآمد (میگرن کلاسیک)

مراحل میگرن
حمله های سردرد میگرن به طور معمول صبح ها و اغلب آخرهفته شروع می شود. هر حمله از چند ساعت تا چند روز به طول می انجامد و تعداد حمله ها درهرماه بین یک تا سه بار تکرار می شود. یک سردرد میگرنی به طور معمول دارای دومرحله است:
۱- مرحله پیش درآمدAura : در این مرحله مجراهای خونی مغز منقبض می شوند و علائم این مرحله عبارت اند از:
اختلال در گفتار، مشکلات بینایی، بی حسی، سوزش خفیف، کم سو شدن چشم، وجود صدا در گوش، ضعف و کرختی در اندام. بیشتر اوقات دیده شده است که به علت سردرد میگرن، آشفتگی هایی در سیستم گردش خون و عروق به وجود می آید. دست و پا به ویژه انگشتان در حین حمله های درد، سرد و پیشانی خیلی گرم می شود. این مرحله و علائم آن کمتر از یک ساعت طول می کشد. افراد تا پایان این مرحله کمی باید صبر کنند.
۲- مرحله مغزی یا سفالیکCephalic: در این مرحله مجراهای خونی مغز، منبسط می شوند و علائم این مرحله عبارت اند از: دردهای ضربان دار در کنار سر، تهوع و حال به هم خوردگی، حساسیت زیاد به صدا و نور، کاهش اشتهاء و احتقان در بینی

عوامل حملات میگرنی
۱- استرس و یا حتی رهایی از استرس که می تواند موجب بیماری شود.
۲-تغییر ساعت در مسافرت های دور دست
۳- هورمون ها مصرف قرص های بارداری و یا در هنگام قاعدگی
۴- کمبود خواب و یا اختلال در الگوی خواب فرد.
۵-سفر و یا تغییر آب و هوا و یا بلندی محل زندگی.
۶-مصرف بیش از اندازه مسکن ها و درمان های ضد درد.
۷-گرسنگی طولانی مانند روزه و تغییرات متناوب فاصله وعده های غذایی.
۸-کمبود آب در بدن.
۹-مصرف سیگار.
۱۰- نورهای تند و پرنوسان
۱۱- آلودگی هوا و تراکم گازهای سمی مخصوصا در فصولی که وارونگی ایجاد می شود و جابه جایی در هوای محیط انجام نمی پذیرد.
۱۲- پرخوری و بدخوری و بالا رفتن سطح چربی های خون
اگرچه نمی توان از تمام حمله های میگرنی جلوگیری کرد، ولی می توان با شناسایی عواملی که منجر به تحریک و ایجاد حمله های بیماری می شوند، از تعداد دفعات حمله های بیماری و شدت آن ها کم کرد