خانم مهنا ذکریایی سراجی
زردچوبه ادویه ای هندی و متعلق به خانواده زنجبیل میباشد که قسمت ساقه ی آن برای مصارف خانگی کاربرد دارد. ماده موثره و فعال زردچوبه، ماده ای به نام کورکومین میباشد که زردچوبه خواص سلامتی بخش خود را مدیون این ماده است.
کورکومین دارای خواص، ضدالتهاب و آنتياكسيدان قوي میباشد و اين خواص زردچوبه باعث شده است كه برای کاهش وزن، بيماريها و اختلالات گوارشي، سرطان ها، آرتريت روماتوئید، آلرژي، آسم و مشکلات تنفسی، آترواسكلروز، بیماریهای عصبی و دیابت مورد توجه زیادی قرار بگیرد.
مزایای زردچوبه
- سرشار از ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی
- دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد سرطانی
- بهبود مشکلات و اختلالات روده ای و معده ای مانند رفلاکس، التهابات و زخم های گوارشی
مزایای زردچوبه بر رفلاکس و سایر اختلالات دستگاه گوارش
مطالعات و پژوهش های بسیاری بر روی خواص سلامتی بخش کورکومین صورت گرفته است و طبق این تحقیقات احتمالات زیر برای تاثیر گذاری زردچوبه بر اختلالات گوارشی مطرح است:
- از آنجایی که ممکن است بازگشت اسید معده یا بیماری رفلاکس معده ناشی از فشار اکسیداتیو و همچنین التهاب باشد، در نتیجه با مواد غذایی دارای خاصیت ضد التهابی کنترل میشود.
- دارای خواص محافظتی در برابر آسیب دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن که عامل ایجاد کننده و تشدید کننده ی زخم های معده هستند، میباشد.
- میتواند از ابتلا به باکتری معده ( هلیکو باکتر پیلوری ) که یکی از عوامل شایع ایجاد کننده ی زخم های معده است جلوگیری کند و یا روند بهبودی و درمان آن را سرعت ببخشد.
- میتواند از ایجاد التهابات و زخم های روده مانند بیماری کولیت اولسراتیو و کرون نیز جلوگیری کند.
- میتواند از ایجاد نفخ پس ار صرف غذا جلوگیری کند.
- به عنوان مهار کننده ی انقباضات ماهیچه ی صاف میتواند باعث کاهش درد های شکمی که در اثر اسپاسم های دستگاه گوارش به وجود میآید بشود.
- به طور مستقیم مانع از تشکیل عروق جدید میشود و در نتیجه خاصیت ضد سرطانی دارد؛ همچنین در مطالعات نشان داده در مناطقی که سرانه مصرف زردچوبه بالایی دارند، موارد ابتلا به سرطان های روده کاهش مییابد.
جذب زردچوبه
توجه کنید که جذب زردچوبه در بدن ضعیف است و عصاره ی آن توسط بدن به سرعت متابولیزه میشود؛ اما نکته ای که حائز اهمیت است افزایش جذب آن با پیپرین است. پیپرین در فلفل سیاه یافت میشود که باعث افزایش جذب ردچوبه میشود؛ بنابراین زمانی که میخواهید از مکمل زردچوبه استفاده کنید به دنبال انواعی باشید که حاوی فلفل سیاه یا پیپرین باشد.
معایب استفاده از زردچوبه
باید بدانید تمامی مواد غذایی در کنار خواص سلامتی بخشی که دارند، میتوانند برای گروهی از افراد مضر باشند. زردچوبه نیز از این قاعده مستثنی نیست که در ادامه به خطراتی که میتواند ایجاد کند اشاره میکنیم:
- به دلیل اینکه زردچوبه دارای خاصیت رقیق کنندگی خون میباشد، پس نباید به همراه دارو های رقیق کننده ی خون مانند آسپرین استفاده شود.
- زردچوبه دارای خاصیت کاهندگی قند خون میباشد، پس افرادی که دچار بیماری دیابت هستند باید در مصرف آن دقت بیشتری به خرج دهند؛ چرا که میتواند باعث افت شدید قند خون شود.
- علاوه بر همه ی موارد بالا، زردچوبه دارای خاصیت کاهندگی فشار خون نیز میباشد، پس افرادی که عموما فشار پایینی دارند باید در استفاده از زردچوبه احتیاط کنند و در صورت تمایل در زمان های مناسب آن را مصرف کنند.
دوز مصرف زردچوبه:
روزانه میتوانید به مقدار 500 میلی گرم کورکومین (معادل با نصف قاشق چای خوری پودر زردچوبه) مصرف کنید.
حداکثر دوز مصرفی مجاز در روز 8000 میلی گرم میباشد که البته با مصرف بیشتر از 1500 میلی گرم در روز ممکن است با عوارض جانبی و واکنش های آلرژیک روبرو شوید.
بنابر این در صورتی که اقدام به مصرف ماده غذایی خاصی در جهت بهبود و یا کنترل اختلالی کردید، حتما با کارشناش تغذیه ی مورد نظر خود مشورت کنید.
موفق و سلامت باشید.