بیش فعالی
بیش فعالی رفتاری است که وجه مشخصه آن فعالیت زیاد، رفتارهای تکانشی( ناشی از انگیزه آنی و بدون فکر قبلی)، حواس پرتی و کاهش توجه است .
یک اعتقاد عمومی در مورد بحث این است که کودکان در صورت مصرف شکر بیشتر، احتمال دارد بیش فعال شوند.
کودکان بیشفعال دارای فعالیت خیلی زیاد و دشواری در توجه کردن هستند.
سطح فعالیت این کودکان با سن آنها تفاوت می کند .طبیعی است که یک کودک ۲ ساله فعالیت بیشتر و محدوده توجه کوتاه تری نسبت به کودکان با سن بیشتر داشته باشد.
سطح توجه همچنین بر مبنای موضوع مورد علاقه کودک نیز متفاوت خواهد بود .
کودکان بیش فعال آنهایی هستند که سطح فعالیت برای سن آنها بیش از انتظار باشد.
بیش فعالی و شکر
بحث بیش فعالی و شکر به خاطر ادعاهای متعدد والدین بعد از بیش فعالی در کودکان متعاقب مصرف غذاهای حاوی شکر یا شیرینکنندههای مصنوعی نظیر آسپارتام به وجود آمده است.
با این حال اکثر محقق ها بر عقیده خود ثابت قدم هستند که اثر شکر و کودکان بسیار اندک و قابل اغماض است
و اکثر مطالعات گزارش می کنند که شکر باعث بیش فعالی در کودکان نمی شود، هرچند از نقطه نظر فیزیولوژیکی شکر به این خاطر که به سرعت وارد جریان خون می شود تغییرات سریع در قند خون ایجاد میکند و محرک آدرنالین است می تواند بر فعالیت کودکان اثر داشته باشد.
آدرنالین
آدرنالین ماده ای است که توسط بدن در شرایط استرس تولید و موجب ازدیاد انرژی کوتاهمدت جهت مقابله با شرایط جنگ و گریز میشود.
مطالعه جدیدی که توسط محققین مرکز کودکان دانشگاه یل انجام گرفته است ارتباط شکر و آدرنالین را تایید می کند،
که این مطالعه نشان داده است که طی ساعاتی بعد از اینکه کودک سالم با معده خالی مقدار زیادی شکر مصرف می کنند بدن آنها مقادیر زیادی آدرنالین آزاد میکند که موجب بیثباتی، اضطراب، تهییج و مشکل تمرکز در آنها می شود
واکنش ها فقط در کودکان دیده میشود و آزمایش امواج مغزی آنها نشان می دهد که تغییرات قابل توجهی در توانایی آنها برای تمرکز پدید می آید .
با این حال هیچ ارتباط مستقیمی با شکر رژیم غذایی برقرار نمی شود؛ چون در این مطالعه مقادیر زیاد شکر با معده خالی مورد استفاده قرار گرفته است از این رو فقط می توان نتیجه گرفت که
شکر فقط در صورتی که در مقادیر خیلی زیاد مورد استفاده قرار گیرد میتواند باعث بیشفعالی در کودکان شود.
برچسب مواد غذایی
اسامی که میتواند روی برچسب مواد غذایی نمایانگر قند باشند :
شکر قهوهای
شربت ذرت
دکستروز
فروکتوز
کنسانتره آبمیوه
گالاکتوز
گلوکز
ساکاروز
عسل
قند معکوس( قند اینورت)
لاکتوز
مالتوز
شربت مالت
ملاس
شکر خام
فیبر
کودکان نیاز به مقدار زیادی فیبر در رژیم غذایی خود دارند تا سطح آدرنالین ثابتی داشته باشد .
فیبر در محصولات غلات کامل از قبیل نان با منشاء آرد کامل گندم، برنج قهوهای، سیب زمینی میوههای تازه یا خشک ،سبزیها و حبوبات یافت میشود .
همچنین توصیه میشود تا حد ممکن مقدار شکر تصفیه شده در رژیم کودک محدود شود.
غذاهای با شکر بالا معمولاً ویتامین و مواد معدنی کمتری نیز دارند و باید با غذاهای مغذی تر جایگزین شود این غذاها همچنین مسئول پوسیدگی دندانی و چاقی کودکان نیز هستند.
به خوبی مشخص شده است مغز کودکان به قند خون پایین حساستر از مغز بزرگسالان است از این رو بیشتر احتمال دارد کودکان تمایل به قند داشته باشند.
از آنجایی که قند به سرعت می تواند وارد جریان خون شود اثرات آن در صورت مصرف به همراه مواد مغذی چون چربی یا پروتئین کاهش می یابد.
به عنوان یک اصل دسرهای شیرین بعد از وعده غذایی مخلوط حاوی پروتئین چربی کربوهیدرات های پیچیده و فیبر، به خوردن وعده های شیرین بین وعدههای اصلی ترجیح داده میشود .
در کنار شکر بسیاری از نوشابه حاوی کافئین نیز هستند که می تواند محرک بیش فعالی باشد . ،این نوشابه ها نباید مصرف شوند و به جای آنها آب، آبمیوه و نوشیدنی های بدون کافئین مورد استفاده قرار گیرد.
میان وعده عصر
برخی از انتخاب های مناسب برای میان وعده عصر :
کره بادام زمینی روی نان حاصل از غلات کامل
تخم مرغ آب پز با نان جو نان
نان و پنیر برشته شده
ماست
یک کلوچه به همراه یک لیوان شیر غلات به همراه شیر
سبزیجات خام مثل هویج و کرفس و گوجه فرنگی یا آووکادو هستند.
اگر کودک بیش فعال دارید برای دریافت رژیم اینجا کلیک کنید.