سندروم پیش از قاعدگی یاPMS

آلرژی و بیماری های خاص

با بررسی سندروم پیش از قاعدگی یاPMS با شما همراه هستیم.

سندرم پیش از قاعدگی، یک اختلال چرخه ای شایع در زنان جوان با علائم عاطفی و جسمی مشخص می شود. سندروم پیش از قاعدگی به طور مداوم در مرحله لوتئینی چرخه قاعدگی (14 روز آخر چرخه قاعدگی یعنی از زمان تخمک گذاری تا شروع پریود) رخ می دهد و علائم PMS تا 4-3 روز پس از شروع پریود بهبود می یابند. برای بررسی بهتر در این زمینه می توانید به بهترین کلینیک تغذیه تهران مراجعه نمایید.

علائم سندروم پیش از قاعدگی:

در زمینه سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، زنانی که علائم عاطفی شدیدتری دارند دارای سندروم پیش از قاعدگی شدیدتری هستند. این اختلالات می تواند با طیف گسترده ای از علائم، از جمله افسردگی، بی ثباتی خلق و خو، درد شکم، یبوست، اسهال، نفخ شکم، کاهش و افزایش اشتها، حساسیت سینه، سردرد، کاهش تمرکز و خستگی ظاهر شود. علائم  PMSممکن است تا زمان یائسگی وجود داشته باشد.

سندروم پیش از قاعدگی یاPMS - دکتر فودعلت سندروم پیش از قاعدگی:

در خصوص سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، اگرچه علت این اختلالات نامشخص است، تحقیقات نشان می دهد که تغییر هورمون ها و انتقال دهنده های عصبی دخیل است. علت PMS ناشناخته باقی مانده و ممکن است پیچیده و چند عاملی باشد و از بر هم کنش عوامل ژنتیکی و تغذیه ای و روانی به وجود می آید. برای مثال در زنانی که در خانواده شان این بیماری و نوسانات هورمونی وجود داشته، بروز بالا دارد همچنین در افرادی که کمبود دریافت مواد غذایی اشاره شده وجود دارد بیشتر دیده می شود. لازم است بدانید در زنانی که دارای شاخص توده بدنی بیشتر از 25 و مبتلا به چاقی و اضافه وزن بیشتر دیده می شود.

دریافت بهترین رژیم های غذایی از متخصص

نقش هورمون‌های تخمدان در سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، مشخص نیست، اما علائم اغلب زمانی که تخمک‌گذاری سرکوب می‌شود بهبود می‌یابد. تغییرات در سطح هورمون ممکن است بر انتقال‌دهنده‌های عصبی مرکزی مانند سروتونین تأثیر بگذارد، اما سطح هورمون جنسی در گردش معمولاً در زنان مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی طبیعی است. برخی شواهد نشان می‌دهند که این اختلال با افزایش حساسیت به پروژسترون در زنان مبتلا به کمبود زمینه‌ای سروتونین مرتبط است.

مدیریت PMS:

سلامت زنان از اهداف هر جامعه به شمار می آید. از اهداف درمان PMS می توان به بهبود یا حذف علائم، کاهش تأثیر آنها بر فعالیت ها و روابط بین فردی و به حداقل رساندن اثرات نامطلوب درمان اشاره کرد. در ابتدا، به همه بیماران مبتلا به PMS باید درمان غیردارویی ارائه شود.

در خصوص سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، زنان با علائم خفیف تا متوسط باید در مورد تغییرات سبک زندگی، از جمله رژیم غذایی سالم، محدودیت سدیم و کافئین، ورزش و کاهش استرس آموزش داده شوند. در زنان با علائم متوسط تا شدید، درمان هم شامل دارو و هم اصلاح شیوه زندگی است. مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین مانند فلوکستین و سرترالین موثرترین عوامل دارویی هستند. مهم ترین هدف درمان مربوط به درمان علائم عصبی- روانی است که فرد و خانواده اش باید رفتار حمایتی داشته باشند تا فرد احساس صمیمی با اعضای خانواده داشته باشد و از لحاظ روانی بهبود یابد. پس از آن اصلاح سبک زندگی حائز اهمیت است که شامل تغذیه ی سالم، فعالیت بدنی و ورزش منظم، عدم مصرف الکل و سیگار و خواب کافی است. کاهش استرس هم در این بیماری حائز اهمیت است و برای رهایی از آن از یوگا و مدیتیشن استفاده کنید.

کاهش در PMW

در زمینه سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، به نظر می رسد رژیم غذایی سالم تاثیر زیادی در کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی دارد. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مدیریت استرس مهم است. توصیه می شود برای پیروی از یک مدل غذایی سالم باید در آن از مصرف غذاهای تازه و فرآوری شده اجتناب کنید و از آن هایی که غنی از کربوهیدرات یا چربی های تصفیه شده هستند اجتناب کنید و همچنین از نوشیدن الکل و مصرف غذاهای پرنمک و شور خودداریی کنید. از دیگر توصیه ها می توان به کاهش مصرف فست فودها و غذاهای پرچرب و گوشتی خصوصا گوشت قرمز نام برد. از طرفی مصرف میوه ها و سبزیجات باید افزایش یابند.

بیشتر بخوانید: تاثیر قهوه بر سرطان

به صورت کلی درشت مغذی ها (پروتئین، کربوهیدرات، چربی) با علائم سندروم پیش از قاعدگی ارتباط چندانی ندارند اما ریزمغذی ها از جمله ویتامین D و B و کلسیم و منیزیم و روی در بهبود علائم نقش دارند. مکمل‌های غذایی که در زنان مبتلا به PMS مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند شامل ویتامین‌های A، E، و B6، کلسیم، منیزیم، مکمل‌های مولتی ویتامین/ماده معدنی و روغن گل مغربی است.

در خصوص سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، روی دارای اثرات مفید متعددی از جمله اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد افسردگی است. به طور کلی، مصرف مکمل روی به مدت 12 هفته در بین زنان مبتلا به PMS تأثیر مفیدی بر علائم جسمی و روانی داشته است.

  • منابع غذایی حاوی روی: گوشت قرمز، ماهی، میگو، سویا

در زمینه سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، در بیشتر این افراد کلسیم خون کاهش یافته است. مطالعات بررسی شده نشان می دهند که کلسیم و ویتامین D باعث بهبود خلق و خو در این افراد شده است. هرچند که مطالعات درباره مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D کم هستند اما توصیه می شود افراد از نظر کمبود بررسی شوند و مدیریت تغذیه ای جهت برطرف کردن کمبود در نظر گرفته شود. برای کاهش علائم می توان منابع غذایی حاوی این دو ماده را توصیه کرد. ویتامینD با تعدیل سطح کلسیم در سنتز و ترشح انتقال دهنده های عصبی و هورمون های جنسی نقش دارد. دلیل اهمیت این ویتامین این است که هورمون های جنسی در دوره پریود باعث تخریب ویتامین D می شوند و کمبود ویتامین D با افزایش فشار خون مرتبط است.

  • سندروم پیش از قاعدگی یاPMS + بیشتر بدانیدمنابع غذایی دارای کلسیم: لبنیات، ماهی، بادام ها، لوبیا، کلم بروکلی، اسفناج، شلغم، ریواس، پرتقال
  • منابع غذایی دارای ویتامین D: ماهی، جگر، زرده تخم مرغ/ نور خورشید مهم ترین منبع این ویتامین است، سعی کنید هر روز حدود 5-10 دقیقه زیر آفتاب قرار بگیرید.

منیزیم در کاهش خستگی و سردرد در افراد مبتلا به PMS تاثیر دارد و مطالعات نشان دادند این ماده نیز در بهبود اخلاق نقش دارد. همچنین منیزیم در کاهش استرس و اضطراب که اکثر این بیماران از آن رنج می برند نقش دارد.

منابع غذایی دارای منیزیم: شیر، حبوبات، مغزها، سبزیجات برگ سبز و تیره

در راستای سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، ویتامین های گروهB مانند تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3)، پیریدوکسین (B6)، فولات (B9)، کوبالامین (B12) در سنتز و عملکرد انتقال دهنده های عصبی نقش دارند. بروز سندروم پیش از قاعدگی در زنانی که از منابع غذایی این ویتامین ها استفاده میکردند کم تر بوده است.

  • منابع غذایی حاوی تیامین: غلات کامل، جگر، لوبیا چیتی، هندوانه
  • منابع غذایی حاوی ریبوفلاوین: لبنیات، جگر، تخم مرغ، قارچ، سبزیجات برگ سبز
  • منابع غذایی حاوی نیاسین: گوشت قرمز، ماهی، مرغ، بادام زمینی، تخمه
  • منابع غذایی حاوی پیریدوکسین: گوشت قرمز، مرغ، گندم، مغزها، انواع سبزیجات، موز، هندوانه
  • منابع غذایی حاوی فولات: گوشت قرمز، جگر، لوبیاها، قارچ، سبزیجات برگ سبز، پرتقال
  • منابع غذایی حاوی کوبالامین: گوشت قرمز، جگر، غذاهای دریایی

در خصوص سندروم پیش از قاعدگی یاPMS، اسیدهای چرب امگا 3 شامل دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) کیفیت زندگی را افزایش داده و خطر مرگ زودرس را کاهش می‌دهند. ثابت شده است که برای رشد مغز قبل و بعد از تولد و رفتار و خلق و خو و متابولیت های محافظت کننده عصبی ضروری هستند.

  • منابع غذایی امگا3: ماهی، گردو، تخم کتان، دانه چیا، خرفه

روغن گل مغربی و کورکومین موجود در زردچوبه به دلیل داشتن اثر ضد التهابی و آنتی اکسیدانی در بهبود علائم PMS نقش دارند.

کلام آخر

در این مقاله با بررسی سندروم پیش از قاعدگی یاPMS و نکات مهم در این خصوص با شما همراه بودیم. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با متخصصین ما در ارتباط باشید.

آدرس شعب دکتر فود:

شعبه یک تهران: سعادت آباد، سروغربی (بین میدان کتاب و پاکنژاد)

شعبه دو تهران: مترو شریعتی، کوچه بهشت یکم

شعبه سه تهران: تهرانپارس، روبروی فست فود پرپروک

شماره تماس:

۰۲۱۹۱۳۰۹۰۶۸

درباره PMS بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست