زنجبیل و 6 خاصیت آن برای سلامتی
در سال های اخیر بسیاری از مردم به ترکیبات گیاهی به منظور پیشگیری و یا درمان بیماری ها روی آوردند که در این میان، یکی از گیاهان بسیار پر طرفدار و پر خاصیت، زنجبیل است.
ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی در این گیاه به خصوص، فواید و خاصیت های فوق العاده ی آن را سبب میشوند.
زنجبیل بوی تندی دارد که ناشی از ترکیبات معروف آن یعنی جینجرول، شوآگول و زینجرون و همچنین روغنهای فرار است و میخواهیم به برخی از مهمترین خواص اشاره کنیم:
- بهبود حالت تهوع:
یکی از مشکلات شایع در معده و دستگاه گوارش، ایجاد حالت تهوع در بدن است. حالت تهوع به دلایل مختلفی اعم از ورود ویروس به بدن، بارداری، حساسیت و دیگر موارد ایجاد میشود . نتایج پژوهشها نشان میدهد که زنجبیل تا حدودی مشابه به داروی اسکوپولامین یا همان هیوسین عمل میکند. استفاده از پودر، دمنوش، قرص و یا مربای زنجبیل باعث تسکین معده و جلوگیری از تهوع و آشوب در آن میشود.
2. بهبود فرایند هضم:
به طور کلی کسانی که به صورت روزانه زنجبیل یا عصاره ی آن را استفاده میکنند، مشکلات گوارشی کمتری دارند چرا که زنجبیل دارای مقادیر فراوانی از فیبر است. فیبر موجود در زنجبیل مادهای مغذی است که مصرف مداوم آن باعث بهبود حرکات روده، کاهش یبوست، کاهش اسید معده و بهبود نفخ میشود.
3. کمک به کاهش وزن:
مطالعات نشان میدهد که زنجبیل تاثیرات بسیاری بر کاهش وزن دارد. به عنوان مثال، یک تحقیق نشان داده است که مصرف عصاره زنجبیل به افزایش کاتابولیسم چربی ماهیچه های اسکلتی و مصرف انرژی آن می انجامد. به طور ویژه،جینجرول یکی از موثرترین ترکیبات موجود در زنجبیل بر روی فعالیت آنزیمهای دخیل در متابولیسم چربی است.
علاوه بر آن، جینجرول با تاثیر بر آنزیم های کبد، سبب کاهش چربی خون میشود. از دیگر تاثیرات جینجرول بر چاقی میتوان به مهار تبدیل سلولهای پیش چربی به چربی و در نهایت مهار تجمع چربی اشاره کرد.
بنابراین مصرف زنجبیل در حین رژیم های کاهش وزن میتواند سرعت کاهش وزن را بهبود بخشد.
4. بهبود دیابت:
از آنجایی که دو نوع دیابت داریم؛ دیابت نوع 1 که به دلیل تخریب سلولهای بتای پانکراس رخ میدهد که نتیجه آن کاهش ترشح هورمون انسولین است و دیابت نوع 2 نیز به دلیل مقاومت به انسولین ایجاد میشود. این شرایط باعث افزایش سطح گلوکز خون و چربی خون بالا میشود. مطالعات نشان میدهد که عصاره زنجبیل اثرات مثبتی بر میزان گلوکز خون و کاهش آن دارد.
5. بهبود بیماری های قلبی عروقی:
به طور کلی، بیماریهای قلبی عروقی با فاکتورهای خطری مانند بالا بودن کلسترول بد یعنی LDL ، فشار خون، دیابت، التهاب، آترواسکلروز و چاقی ارتباط مستقیمی دارند. چندین مطالعه نشان داده است که مصرف زنجبیل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد. به این ترتیب که زنجبیل سبب کاهش تری گلیسرید و LDL خون میشود. همچنین شوآگول موجود در زنجبیل به واسطه ویژگیهای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی از آترواسکلروز ناشی از LDL پیشگیری کرده و خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش می دهد. اما در افراد مبتلا به فشار خون نباید مصرف شود چون باعث شدت بیماری می گردد.
6. کاهش درد های قاعدگی:
نتایج تحقیقاتی که صورت گرفته نشان داده است که مصرف زنجبیل در کاهش دردهای ناشی از دیسمنوره (قاعدگی دردناک) اولیه در زنان موثر است.
علت دیسمنوره اولیه افزایش ترکیباتی بنام پروستاگلاندین در خون در طی دوران قاعدگی است که باعث انقباض عضلات صاف رحمی و درد میشوند. زنجبیل به دلیل داشتن ترکیبات ضد التهاب در نهایت منجر به مهار سنتز پروستاگلاندین شده و دردهای رحمی را کاهش دهد.
و البته موضوع مهمی که باید به آن توجه داشت این است که در کنار تمامی خواص خوب و مفیدی که زنجبیل دارد، مضراتی هم میتواند در یک سری افراد داشته باشد مانند افراد مبتلا به فشار خون؛ بنابر این وقتی اقدام به حذف و اضافه ی خوراکی های خاصی در سبد غذایی روزانه تان کردید، حتما از کارشناس تغذیه معتمد خودتان مشورت بگیرید.
از سلامتی تون مراقبت کنید و موفق باشید.