6 علت اشتهای کاذب هنگام سیری و راه‌های جلوگیری از آن

افزایش وزنکاهش وزن

احتمالا برای شما نیز این اتفاق افتاده است که در هنگامی که احساس گرسنگی ندارید، به سراغ غذا می‌روید. همه می‌دانیم که خوردن غذا علی‌رغم سیری، به ما حس خوشایند و رضایتی می‌دهد که باعث بهبود کیفیت فعالیت در محیط کار، حفظ روحیه و حتی خوشحالی می‌شود! پس با این اوصاف به نظر می‌آید خوردن غذا در زمانی که گرسنه نیستیم، کار درستی است!

متاسفانه باید به اطلاع شما برسانیم که این میان‌وعده‌هایی که در زمان سیری مصرف می‌کنیم نیز، کالری دارند و در پایان سال همین کالری‌های اضافه تبدیل به همان وزن اضافه‌ی شما می‌شوند. به این پدیده اشتهای کاذب می‌گویند! پس چه باید کرد؟ به نظر می‌رسد که اگر بدانیم چرا در زمانی که گرسنه نیستیم، به سمت خوردن غذا می‌رویم، می‌توانیم راهی برای جلوگیری از اشتهای کاذب پیدا کنیم. در ادامه به بررسی 6 علت اشتهای کاذب می‌پردازیم و متوجه می‌شویم که چگونه اشتهای کاذب خود را کنترل کنیم.

1. خستگی یا بیکاری

حتما برای شما هم پیش آمده که در زمان استراحت در شرکت و یا زمانی که ترجیح می‌دهید سرتان را به چیزی به جز جواب دادن به یک تلفن یا سر و کله زدن با ارباب رجوع گرم کنید، به سراغ یخچال می‌روید و شروع به خوردن چیزی می‌کنید. یا زمانی که در خانه هستید اما حوصله‌تان سر رفته و کار خاصی برای انجام دادن ندارید، در نهایت سر از آشپزخانه در می‌آورید!

راهکار: سعی کنید بلافاصله پس از اینکه احساس بیکاری یا خستگی کردید، سرتان را به بازی یا سرگرمی فکری‌ گرم کنید. گپ زدن با یک همکار یا یکی از اعضای خانواده نیز می‌تواند حواس‌پرتی خوبی به شمار بیاید!

6 علت اشتهای کاذب هنگام سیری و راه‌های جلوگیری از آن

2. نیاز به مزه و طعم

خوردن غذایی که از نیاز به مزه و طعم به وجود می‌آید،‌ متفاوت با خوردن بر اثر خستگی یا بی‌حوصلگی است. همه می‌دانیم که بخشی از لذت غذا خوردن بابت به جا ماندن طعم آن در دهان است. بنابراین به نظر عادی می‌آید اگر برای عوض شدن طعم دهان، علی‌رغم گرسنه نبودن، به سراغ غذا برویم!

راهکار: بهتر است حواس‌تان باشد که به قیمت عوض شدن طعم دهان‌تان، چاق نشوید! هوشمندانه انتخاب کنید. چیزی را انتخاب کنید که بدون اضافه کردن کالری، طعم دهان را عوض کند. آدامس بدون قند، قرص نعنا، مسواک زدن و … همگی مثال‌های آن هستند.

6 علت اشتهای کاذب هنگام سیری و راه‌های جلوگیری از آن

3. استرس و اعصاب

برای همه‌ی ما پیش آمده که در موقعیت‌های استرس‌زا قرار بگیریم. راه فرار بسیاری از افراد در این شرایط، خوردن غذا است! مثال این شرایط هم می‌تواند یک مهمانی باشد که در آن احساس راحتی نکنید و برای اینکه از نظرها به دور بمانید به غذا پناه می‌برید!

راهکار: ابتدا سعی کنید از قرار دادن خود در چنین موقعیت‌هایی پرهیز کنید. ولی اگر در این شرایط بغرنج قرار گرفتید تلاش کنید حتی‌المکان در نزدیکی میز غذا نایستید و از آن فاصله بگیرید. سعی کنید سر خود را با حرف زدن با یکی از مهمان‌ها گرم کنید یا به کمک میزبان در پذیرایی بروید!

6 علت اشتهای کاذب هنگام سیری و راه‌های جلوگیری از آن

4. احساس آرامش و راحتی

احتمالا این جمله را بارها شنیده‌اید که غذا خوردن باعث به وجود آمدن حس مثبت، راحتی و آرامش در افراد می‌شود. بنابراین به نظر می‌آید که واقعا غذا خوردن باعث می‌شود خلا‌ء احساسی افراد پر شود.

راهکار: اگر این دلیل اشتهای کاذب و میل به خوردن غذا در زمان سیری است، چند راه برای تحت کنترل در آوردن این عادت پیش روی شما است. طبق نظر کارشناسان اولین راه‌حل انجام یک فعالیت جسمانی سبک مانند پیاده‌روی یا یوگا است زیرا ورزش افکار منفی را به آسانی از ذهن فرد دور می‌کند. اما اگر این راه‌حل با شما سازگار نبود، بهتر است به فکر یک راه‌حل بلندمدت‌تر باشید.

از مشورت و کمک گرفتن از یک مشاوره و روانشناس نترسید. به کمک روانشناس می‌توانید پله‌ پله و به طور ریشه‌ای مشکل خود را شناسایی و حل کنید. برخی از موسسات روانشناسی به طور مشخص، روانشناس مخصوص به مشکلات کاهش وزن را به شما معرفی می‌کند.

6 علت اشتهای کاذب هنگام سیری و راه‌های جلوگیری از آن

5. عادت

شروع علت پنجم نیز علت یکسانی با مورد اول، یعنی بیکاری و بی‌حوصلگی دارد اما در ادامه تبدیل به عادت می‌شود. برای مثال اگر شروع به باز کردن در یخچال هر روز راس ساعت 3 بعد از ظهر بکنید، پس از گذشت مدتی، بدن شما حس می‌کند که هر روز ساعت 3 باید توقع غذا داشته باشد!

یا مثال دیگر زمانی که جلوی تلویزیون در حین تماشای برنامه مورد علاقه‌تان، در حال خوردن یک خوراکی هستید. بدن شما به اصطلاح شرطی می‌شود که هر زمان در حال دیدن آن برنامه هستید باید یک خوراکی نیز بخورید! به عبارتی دیگر چگونه تماشای برنامه تلویزیونی مورد علاقه‌تان را بدون خوراکی فراموش می‌کنید!

راهکار: هر زمان که وارد آشپزخانه شدید و به دنبال خوراکی برای خوردن بودید، از خود چرایی این کار را بپرسید. اگر پاسخ شما جوابی به غیر از گرسنگی داشت، سریعا محل را ترک کنید! آگاه باشید که این کار شما از روی عادت است و سعی کنید که آن را با یک عادت سالم‌تر جایگزین کنید.

6 علت اشتهای کاذب هنگام سیری و راه‌های جلوگیری از آن

6. مکان و موقعیت

طبق نظر کارشناسان تغذیه، موقعیت و مکان می‌تواند شما را به خوردن در زمانی که گرسنه نیستید، تشویق کند. برای مثال رستوران یکی از آن محل‌هایی است که بی‌شک حضور در آن باعث تحریک افراد به سفارش و صرف غذا می‌شود. وقتی گرسنه نیستید و فقط برای همراهی با دوست خود به رستوران می‌روید باید مراقب اشتهای کاذب خود باشید!

راهکار: مکان غذا خوردن خود را در طول روز مشخص کنید. قبل از شروع روز به این مساله فکر کنید که امروز قرار است در زمان وعده‌های غذایی مختلف در کجا باشم و چه بخورم. به این ترتیب می‌توانید از انتخاب‌‌های ناسالم جلوگیری کنید و در عمل انجام شده قرار نگیرید!

آپارات:

https://www.aparat.com/Drfoodclinic/%DA%A9%D9%84%DB%8C%D9%86%DB%8C%DA%A9%20%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%81%D9%88%D8%AF

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست